Veština košenja pitanje časti

VIDEO K9: Kosidbe su odavno nezaobilazni deo zavičajnih okupljanja, a nadmetanje u ovoj veštini godinama privlači veliki broj posetilaca u Bukovac.

288

Veština košenja trave oduvek je bila na ceni, a pokošeno dvorište, livada ili njiva pitanje časti za dobrog domaćina.

Stoga ne čudi što je i vreme električnih i benzinskih kosilica, nadmetanje u kosidbi i danas sastavni deo svih značajnijih zavičajnih okupljanja.

Tako je bilo sredinom prošlog meseca na Selištu u Bukovcu, na 19. po redu Zavičajnom zboru koji organizuju Zavičajno udruženje „Manjača“ iz Bukovca i Savez krajiških udruženja.

Pre kosidbe održana su nadmetanja u takozvanim sportsko-višteškim disciplinama, bacanju kamena s ramena, skoku u dalj, navlačenju konopca, navlačenju štapom, varizanju, klisanju, krmanju.

Na takmičenju u kosidbi žiri ocenjuje širinu otkosa, njihov broj, brzinu, kvalitet pokošene parcele, a među vrsnim koscima uvek je i poneka žena.

Ova manifestacija organizuje se u cilju očuvanja krajiške tradicije i kulture, a kosidba svakako zauzima centralno mesto u tim kategorijama. Posebne atrakcije manifestacije bile su trka konjima, ručak na otkosima i prigodan kulturno – umetnički program.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.