Veštačka inteligencija važna za budućnost zemlje

VIDEO K9: Veštačka inteligencija je važna za budućnost i dalji rast naše zemlje, izjavila je predsednica Vlade Ana Brnabić danas u Novom Sadu, na obeležavanja dve godine rada Instituta za veštačku inteligenciju Srbije.

0
60

Za budućnost i dalji rast Srbijee, napredak i efikasnost njene privrede i kvalitet usluga javne uprave, biće veoma važana veštačka inteligencija, izjavila je danas predsednica Vlade na konferenciji “Doba veštačke inteligencije”, koja je organizovana povodom obeležavanja dve godine rada Instituta za veštačku inteligenciju Srbije. Navela je i da je prošle godine zabeležen izvoz IKT usluga u vrednosti od 2,7 milijardi evra.

Procene su, kako je rekla, da će veštačka inteligencija do 2030. godine uticati na rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) sa više od 15 odsto na globalnom nivou i da one zemlje koje ne investiraju u razvoj veštačke inteligencije neće moći da računaju na to da budu deo globalnog rasta.

Brnabić je ocenila da je bila dobra strateška odluka da se investira u naučno-istraživačke institute, jer Srbija ne sme da zaostane, već mora, prema njenim rečima, da bude jedan od lidera u tom procesu ukoliko želi brz i dinamičan, ekonomski rast i razvoj u bliskoj budućnosti. Takođe je navela i da je Srbija u proteklih pet godina bila država s najvećim rastom izvoza IKT usluga u Evropi, koji je iznosio 112 odsto, a stopa rasta IKT sektora u 2022. godini od 45 odsto, bila je veća od svih država Evrope.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.