Veštačka inteligencija na PMF-u

VIDEO K9: Predlog za izbor novih master studijskih programa iz oblasti veštačke inteligencije Departmana za matematiku i informatiku, novosadskog Prirodno-matematičkog fakulteta nagrađen je na Konkursu Ministarstva prosvete, što će omoćiti studiranje iz ove oblasti za 40 studenata.

0
521

Prirodno-matematički fakultet novosadskog univerziteta jedan je od nekolicine fakulteta koji je prošao na konkursu Ministarstva prosvete i stekao pravo da uđe u akreditaciju master programa na temu veštačke inteligencije, zbog čega su veoma ponosni, kažu na ovom fakultetu.

Veštačka inteligencija je interdisciplinarna nauka koja kombinuje znanje pre svega iz matematike i informatike, tako da je ovo zajednički projekat ova dva departmana PMF-a, pa budućim studentima koji budu želeli da se bave ovom tematikom trebati veliko predznanje iz ovih predmeta, pojasnila je profesorka.

Ovaj master kurs će doprineti napretku veštačke inteligencije u Srbiji, kao i razvoju mnogih veština za poslove budućnosti, smatraju na PMF-u.

Program je osmišljen sa naglaskom na praktični aspekt rada kroz mnogobrojne obavezne projekte jer je krajnji cilj da studenti po završetku budu osposobljeni za praktičan rad u privredi u oblasti veštačke inteligencije.

U prvim godinama ove decenije počeo je nagli razvoj i širenje primene veštačke inteligencije zahvaljujući prodorima u oblasti dubokih neuronskih mreža, sve veće količine dostupnih podataka pogodnih za mašinsko učenje, kao i sve veće dostupnosti mikroprocesora pogodnih za obimna numerička izračunavanja.

Veštačka inteligencija, ističu stručnjaci, ima karakteristike tehnologije opšte namene, poput parne mašine, železnice ili električne struje, jer njena primena prožima sve oblasti privrede i društva i u mnogim od njih unosi revolucionarne promene.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.