Veštačka inteligencija – između straha i potrebe

VIDEO K9: U Beogradu je održana tribina pod nazivom "Primena veštačke inteligencije i njen uticaj na razvoj Srbije", na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja stava informatičara, kao i predviđanja o uticaju primene veštačke inteligencije na razvoj naše zemlje.

0
82

Iako je u Srbiji u brojnim oblastima sve veća potreba za upotrebom veštačke inteligencije, ankete pokazuju da ljudi, što se više govori o veštačkoj inteligenciji, pokazuju sve veći otpor, rečeno je, između ostalog, na tribini “Primena veštačke inteligencije i njen uticaj na razvoj Srbije”.

Prema rečima sekretarke Udruženje za elektronske komunikacije PKS, ispod 50 odsto ispitanika odobrava veštačku inteligenciju i njenu primenu, ali velika većina, iznad 60 odsto je rekla da se nje, uslovno rečeno, plaše.

Jovanović je, komentarišući strahovanja da bi veštačka inteligencija mogla da dovede do preuzimanja radnih mesta, navela da njena primena ne znači gubljenje već, naprotiv, stvaranje novih radnih mesta.

Na tribini su predstavljeni rezultati istraživanja stava informatičara, kao i predviđanja o uticaju primene veštačke inteligencije na razvoj naše zemlje, u oblastima obrazovanja, medicine, javne uprave i usluga građanima, obrazovanju, medijima. Bilo je reči i o njenoj zloupotrebi, ali i ceni njenog korišćenja.

Na tribini je rečeno da je i sama EU je podelila korišćenje veštačke inteligencije na nekoliko nivoa, a prvi nivo je stepen odlučivanja, tako da je potrebna svest o tome u kojim segmentima života će ljudi dozvoliti da veštačka inteligencija odlučuje, a koje segmente života ostavljati ljudima da odlučuju do kraja. Predloženo je održavanje serije sektorskih okruglih stolova na temu veštačke inteligencije, nakon čega bi se pristupilo i zajedničkom sprovođenju zaključaka koji bi na tim skupovima bili doneti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.