Veštačka inteligencija danas

VIDEO K9: Međunarodna konferencija o veštačkoj inteligenciji, koja će trajati do srede, počela je danas na Departmanu za matematiku i informatiku Prirodno-matematičkog fakulteta. Šezdeset naučnika iz celog sveta, uključujući i domaće stručnjake, razmeniće iskustva vezana za najnovija istraživanja i dostignuća u ovoj oblasti.

0
774

Svetski stručnjaci za web tehnologije i veštačku inteligenciju i njihove primene, na konferenciji u Novom Sadu predstavljaju naučne radove i aktuelna istraživanja u ovoj oblasti.

“U okviru ove konferencije imamo preko 60 učesnika iz preko celog sveta, praktično iz svih kontinenata. Imaćemo nekoliko redovnih sesija o kojima će učesnici izlagati svoje radove, a takođe imaćemo i tri pozvana predavanja, to su eminentni naučnici iz sveta koji će pričati o svojim dostignućima u svojoj oblasti, imaćemo pet tutorijala u kojima će naši naučnici pričati o svojim dostignućima u ovoj oblasti”, navela je rekla je doc Jovana Vidaković, profesorka na PMF-u.

Srbija se kotira na visokom mestu u oblasti veštačke inteligencije, jer naši naučnici sarađuju sa eminentnim stručnjacima iz sveta. U okviru ove Konferencije biće održane i dve specijalne sekcije WASA’18 i BigData’18.

“Istraživanje kojim sam se ja bavio sa mojim kolegama ovde, se bavilo pravljenjem sistema za automatsko dijagnostifikovanje pacijenata na Alchajmerovu bolest, na osnovu prethodnih podataka na dijagnostifikovanim pacijentima. To su neki klinički pokazatelji, i mi smo se bavili problemom fičera, kako odrediti najbolje kliničeke pokazatelje koji će davati najbolje predikcije za pacijente koji još uvek nisu dijagnostifikovani”, kazao je doc Miloš Savić, profesor na PMF-u.

Taj metod je, kako je naveo, pokazao dobre rezultate, ali sistem sistem još uvek nije savršen, te su, kao je istakao, ovakve konferencije veoma korisne.

“Radim na analizi Soushoul media i na BIG Data. Najznačajniji projekat je da sam ja predvideo sve i jedan stejt of you selekshn Trampa i to sam objavio nedelju dana pre njegovog izbora, takođe sam predvideo i sve ostale izbore zahvaljujući veštačkoj inteligenciji”, kazao je prof. dr Bela Stentić sa Univerziteta u Australiji.

Osim predavanja svetskih eksperata, na konferenciji će do srede biti prikazano i pet tutorijala u kojima će biti predstavljne trenutno najaktuelnije teme iz oblasti veštačke inteligencije i nauke o podacima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.