Verska tolerancija osnova mira

VIDEO K9: Verska tolerancija naročito je osetljivo pitanje u Vojvodini, gde vekovima jedni uz druge žive pripadnici različitih nacija i veroispovesti. Toleranciju treba podsticati i negovati svakodnevno, naročito u današnje vreme i među mladima, rekli su gosti u emisiji Press presek, ističući da ni jedna sveta knjiga monoteističkih priznatih religija ne propagira nasilje i ubistva.

438

Vojvodina i Novi Sad su multietničke i multikonfesionalne sredine, u kojima se ispadi na nacionalnoj, verskoj ili nekoj drugoj osnovi, uglavnom karakterišu kao incidenti i mahom se osuđuju.

Novosađanima nije stran pojam tolerancije i većina njih se trudi da da svoju tolerantnost i ispolje na najbolji mogući način.

Značaja religijske trpeljivosti i razumevanja svesni su i u verskim zajednicama koje egzistiraju na području pokrajine, te nisu retke zajedničke akcije i manifestacije koje se organizuju u cilju mira i međusobnog rezumevanja, poput nedavno održanog, 10. po redu, dobrotvornog koncerta tradicionalnih Crkava i verskih zajednica koje žive u Novom Sadu.

Uprkos tome, još uvek se na fasadama u našem gradu povremeno pojavljuju grafiti mržnje u vidu kukastih krstova, SS simbola, poistovećivanja pripadnika islamske vere sa teroristima. U tim i sličnim slučajevima, rekao je Goran Levi, predsednik Jevrejske Opštine Novi Sad, važno je reagovati odmah.

“U takvim situacijama ne smemo više da ćutimo, nego moramo jasno i glasno da kažemo, da se sastanemo sa svim mogućim strukturama, pre svega ovim našim verskim i međuverskim, gradskim, policijskim i svim drugim, da bi se to na vreme sprečilo”, rekao je Levi.

Reakcije na provokacije nikako ne smeju biti ishitretne i preterane, naveo je on, jer bi mogle da izazovu i kontraefekte. Ali ono što se stalno mora potencirati je edukacija mladih i insistiranje na toleranciji, smatra Levi, kako bi rezumeli svoju i istoriju drugih i postali svesni posledica koje njihovi postupci mogu da proizvedu.

Vernik je onaj, rekao je Muhamed – Kerim Ziljkić, Glavni Imam Vojvođanski, koji drugima želi ono što želi sebi i svojoj porodici, a svaki čovek koji počini zločin ima svoje ime i prezime.

“A ja nisam našao ni u Tori, ni u Jevanđelju, ni u našoj svetoj knjizi Kuranu, niti u poslanicima Adamu, niti Avramu, ni u Ibrahimu, ni Mojsiju, niti Isusu, niti Muhamedu, da je bilo ko od njih promovisao nasilje i da se u bilo kojoj svetoj knjizi, od ovih priznatih monoteističkih religija, promoviše nasije, ubistvo, već ljubav, harmonija, tolerancija”, kazao je Muhamed – Kerim Ziljkić.

Jačanje nacionalizma poslednjih decenija u direktnoj je vezi sa porastom netolerancije i fašizacije društva, ocenili su gosti Press preseka, zato što se nacionalni interesi stavljaju ispred vere i pozitivnih duhovnih vrednosti koje su osnova svake religije.

Dešava se da se nacionalizam sve više favorizuje i u porodici kod vaspitanja dece, umesto u duhu zajedništva i razumevanja različitosti, a protiv čega se zaključuju oni, moramo kao društvo i kao pojedinci boriti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.