“VELIKI ŠKOLSKI ČAS” ODRŽAN U KRAGUJEVCU

Kraj spomenika “Peto tri” u spomen parku Šumarice u Kragujevcu danas je održana tradicionalna antiratna manifestacija Veliki školski čas. Ona se održava svake godine u znak sećanja na đake i profesore koji su streljani 1941. godine.

1448
Manifestacijom Veliki školski čas Kragujevac i ove godine svetu šalje poruku da se nikada i nigde ne ponovi zločin iz Drugog svetskog rata kada su fašističke snage 20. i 21. oktobra 1941. godine u tom gradu streljale hiljade nedužnih muškaraca, žena i dece, među kojima su bili i đaci i profesori Prve kragujevačke gimnazije.Pre manifestacije služen je moleban kraj humke streljanih đaka i profesora.
[quote_box_center]Vence kraj spomenika položili su predstavnici Prve gimanzije, predsednik Nikolić, gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović, ministar sporta i omladine Vanja Udovičić, rektor Univerziteta u Kragujevcu , ambasadori Nemačke, Belorusije, BiH, Izraela, predstavnici ambasada Palestine, Rumunije i Slovačke, kao i delegacije gradova prijatelja Kragujevca.
Na suđenju u Nirnbergu prihvaćeno je da je u Kragujevcu streljano oko 7.000 civila. Među streljanima je bilo 270 dece, od kojih je najmlađi imao 11 godina. [/quote_box_center]

Od pre dve godine, 21. oktobar je i državni praznik, a za Kragujevac je i poseban datum koji se obeležava brojnim manifestacijama tokom celog meseca. 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.