Veliki petak po Gregorijanskom kalendaru

VIDEO K9: Hrišćani koji prate Gregorijanski kalendar širom sveta obeležavaju Veliki petak, dan raspeća i smrti Isusa Hrista.

0
14

Veliki petak danas obeležavaju katolici, protestanti, anglikanci, pojedine pravoslavne i neke manje crkve.

Ovo je za vernike dan posta i jedini dan u godini kada nema svete mise.

U crkvama se posle podne čita Križni put stradanja Hristovog, a održava se i posebna spomen-molitva ”Muke Gospodnje”, klanjanje Svetom krstu, molitva vernika i pričešćivanje.

Zvona na crkvama i katedralama ne zvone, nema pevanja ni muzike.

Na Veliki petak posebno spominje umiruće, stare i bolesne. Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet poručio je u sredu u uskršnjoj poslanici, da je Uskrs promenio budućnost stvorenog sveta, a u njemu i čoveka i da vera daje snagu ljudima da istraju na svom životnom putu.

Podsetio je i da je Isusov uskrs događaj koji nas podstiče da se bori­mo protiv nasilja u našem društvu, korupcije, ali i “protiv onih društvenih prilika koje naše najbolje, školovane ljude masovno teraju da napuste Srbiju”.

Nemet je u poslanici čestitao Uskrs svima koji ovj verski praznik slave po gregorijanskom kalendaru 31. marta i naveo da je glavni zadatak nagoveštavanje radosne vesti o tom prazniku i da nije ljudska slabost ta koja ima poslednju reč, kao ni greh ni prevara, već Božji večni život.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.