Velikani kulture dobijaju ulice u Novom Sadu i okolini

VIDEO K9: Članovi Komisije za nazive delova naseljenih mesta i javnih službi Sklupštine Novog Sada utvrdili su predloge rešenja prema kojim bi nekoliko ulica u Novom Sadu i okolini dobile nazive po našim velikanima kulture.

63

Nekoliko ulica u Ledincima, Kovilju, Veterniku, Petrovaradinu, Sremskoj Kamenici i u samom gradu dobiće nazive po znamenitim ličnostima iz naše istorije.

Tako će se, recimo, u Kovilju pojedine ulice zvati po episkopu gornjokarlovačkom Ilarionu Zeremskom, profesoru srpskog jezika i književnosti Milošu Kolarovu ili slikaru Živojinu Miškovu.

“Na današnjoj sednici Komisija će razmatrati predloge naziva za nekolicinu ulica, manjih ulica na teritoriji Kovilja i Veternika kao i nazive za jednu ulicu na Adicama, Jugovićevu i na Salajci. Takođe, razmatraćemo predloge građana za nazive ulica u kojima oni stanuju, a koje su nam oni dostavili, kao što su ulice Sremskih vinograda, ulica Mirisna poljana, ulica Orahova, ulica Marije Kalas i ulica Save Mrkalja”, rekla je Kristina Meneši, predsednica Komisije za dodelu naziva.

Svoje ulice u Novom Sadu dobiće slikarka Olja Ivanjicki, ali i inženjer Branko Žeželj. Meneši je ovom prilikom objasnila i proceduru dostavljanja predloga naziva ulica.

“Svaki građanin ili građanka može da da svoj predlog za naziv ulice, kao i udruženja ili bilo kakav drugi oblik organizovanja. Jedino je neophodno da taj predlog bude obrazložen u smislu da sadrži na primer biografiju ličnosti koja se predlaže za pojedinu ulicu”, navela je ona.

S obzirom na to da Komisija planira da održi još sednica do kraja godine, ona je podsetila na još neke smernice kojima se njeni članovi rukovode u svom radu.

“Mi kao Komisija smo doneli odluku da u susret 2021. godini preferiramo nazive iz oblasti kulture. Međutim, ukoliko nam se građani, kao što je danas slučaj, obrate sa konkretnim nazivom ulica u kojima oni stanuju, mi svakako se trudimo da izađemo u susret svim njihovim predlozima ukoliko oni eventualno nisu neprihvatljivi ili uvredljivi za bilo koga, ili na taj način neprimereni. Ali, sve ovo drugo dolazi u obzir”, istakla je Meneši.

Nakon što mišljenje daju nacionalni saveti mađarske, slovačke i rusinske nacionalne manjine i Savet za međunacionalne odnose Grada Novog Sada, a nadležni pokrajinski sekretarijat da prethodnu saglasnost, o prihvaćenim predlozima konačnu reč daće odbornici na nekoj od narednih sednica Skupštine grada.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.