Velikani kulture dobijaju ulice u Novom Sadu i okolini

VIDEO K9: Članovi Komisije za nazive delova naseljenih mesta i javnih službi Sklupštine Novog Sada utvrdili su predloge rešenja prema kojim bi nekoliko ulica u Novom Sadu i okolini dobile nazive po našim velikanima kulture.

118

Nekoliko ulica u Ledincima, Kovilju, Veterniku, Petrovaradinu, Sremskoj Kamenici i u samom gradu dobiće nazive po znamenitim ličnostima iz naše istorije.

Tako će se, recimo, u Kovilju pojedine ulice zvati po episkopu gornjokarlovačkom Ilarionu Zeremskom, profesoru srpskog jezika i književnosti Milošu Kolarovu ili slikaru Živojinu Miškovu.

“Na današnjoj sednici Komisija će razmatrati predloge naziva za nekolicinu ulica, manjih ulica na teritoriji Kovilja i Veternika kao i nazive za jednu ulicu na Adicama, Jugovićevu i na Salajci. Takođe, razmatraćemo predloge građana za nazive ulica u kojima oni stanuju, a koje su nam oni dostavili, kao što su ulice Sremskih vinograda, ulica Mirisna poljana, ulica Orahova, ulica Marije Kalas i ulica Save Mrkalja”, rekla je Kristina Meneši, predsednica Komisije za dodelu naziva.

Svoje ulice u Novom Sadu dobiće slikarka Olja Ivanjicki, ali i inženjer Branko Žeželj. Meneši je ovom prilikom objasnila i proceduru dostavljanja predloga naziva ulica.

“Svaki građanin ili građanka može da da svoj predlog za naziv ulice, kao i udruženja ili bilo kakav drugi oblik organizovanja. Jedino je neophodno da taj predlog bude obrazložen u smislu da sadrži na primer biografiju ličnosti koja se predlaže za pojedinu ulicu”, navela je ona.

S obzirom na to da Komisija planira da održi još sednica do kraja godine, ona je podsetila na još neke smernice kojima se njeni članovi rukovode u svom radu.

“Mi kao Komisija smo doneli odluku da u susret 2021. godini preferiramo nazive iz oblasti kulture. Međutim, ukoliko nam se građani, kao što je danas slučaj, obrate sa konkretnim nazivom ulica u kojima oni stanuju, mi svakako se trudimo da izađemo u susret svim njihovim predlozima ukoliko oni eventualno nisu neprihvatljivi ili uvredljivi za bilo koga, ili na taj način neprimereni. Ali, sve ovo drugo dolazi u obzir”, istakla je Meneši.

Nakon što mišljenje daju nacionalni saveti mađarske, slovačke i rusinske nacionalne manjine i Savet za međunacionalne odnose Grada Novog Sada, a nadležni pokrajinski sekretarijat da prethodnu saglasnost, o prihvaćenim predlozima konačnu reč daće odbornici na nekoj od narednih sednica Skupštine grada.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.