Velika matura umesto prijemnog od juna 2022.

VIDEO K9: Prva državna ili velika matura za gimnazije i srednje stručne škole biće održana u junu 2022. godine, konačna je odluka Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

116

Ministarstvo prosvete ranije je planiralo da velika matura bude realizovana školske 2020/2021. godine.

Ova odluka je, međutim, promenjena i sada će matura da bude odložena za godinu dana kako bi se sve pripreme završile na vreme i uspešno, kako kažu u ministarstvu.

Što se tiče trogodišnjih obrazovnih profila, državni ispit biće sproveden školske 2020/2021. godine, a to zanči da će sva deca rođena 2004. i kasnije učestvovati na ovom državnom ispitu.

Državna matura podrazumeva da je svi učenici završnih srednjih škola polažu istovremeno, kao što to sada rade osmaci i da je fakulteti priznaju za upis umesto prijemnog ispita, pišu “Novosti”.

Dekani pojedinih državnih fakulteta ranije su se protivili tome da matura bude jedini test znanja, odnosno jedini uslov za upis budućih brucoša smatrajući da treba uvesti još neki oblik provere znanja za upis na fakultete. U Ministarstvu se protive tome, jer je, kako kažu, stresno za decu da imaju dva teška ispita u kratkom roku, te najavljuju da će fakultetski profesori biti uključeni u izradu maturskih zadataka kako bi konačan rezultat bio dobar pokazatelj znanja maturanata.

Fakulteti će se unapred opredeliti za nivo znanja određenih predmeta, bilo da se polažu kao obavezni ili izborni deo državne mature, koji je neophodan za rangiranje prilikom upisa, prenose “Novosti”, a na nekim fakultetima, na primer umetničkom, biće ostavljena mogućnost za dodatne provere veština i znanja.

Prema ranijim najavama, test na državnoj maturi imaće 40 zadataka, od kojih će 10 biti sa osnovnog nivoa, 20 sa srednjeg i 10 sa naprednog nivoa. Ispit će trajati četiri sata, a broj bodova biće različit u odnosu na nivo zadataka.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.