Velika domaća preduzeća solidno posluju

602

Najveća preduzeća u Srbiji relativno su solidno poslovala u uslovima krize, bez obzira na generisan zbirni gubitak tokom 2012. godine, ocenjeno je u publikaciji “Top 500 privrednih društava u Srbiji” koja je danas predstavljena u privrednoj komori Srbije.

Važna podrška finansijskoj disciplini privrede, ali i povoljnijim uslovima finansiranja treba da dođe od države koja bi kontrolom budžetskog deficita i javnog duga izbegla problem istiskivanja domaćih investicija, ali i smanjila percepciju rizika cele zemlje, navodi se u toj publikaciji.

Publikaciju je pripremio tim za ekonomska istraživanja Hipo Alpe Adrija banke, u saradnji sa kompanijom Certus Cosulting i nedeljnikom NIN kao izdavačem.

[quote_box_center]Novo izdanje publikacije Top 500 sadrži listu 500 velikih preduzeća i osnovne podatke o njihovom poslovanju , među kojima se u prvih 10 izvajaju Naftna industrija srbije, Elektroprivreda Srbije, Telekom Srbija, Delez Srbija, Srbiijagas, Tarket, Merkator S, Delta Holding, Vitkorija grupa, koncern Farmakom MB.[/quote_box_center]

U pogledu strukture privrede, uočen je nastavak trenada povećanja učesća proizvodnje prerađivačke indsutrije namenjene izvozu iI sve više finanlnih proizvoda u ukupnom izvozu.

Takođe su uočene razlike u poslovanju pojedinih sektora, u pogledu rasta i prinosa na kapital.

[quote_box_center]Među najprofitabilnijim sektorima ističu se inforamacione tehnologije, igre na sreću, ali se solidna profitabilnost i rast beležeiI kod proizvodnje prehrambenih I poljoprivrendih proizvoda.[/quote_box_center]

Kao jedan od glavnih izazova u nastapajućem periodu, ističe se pitanje daljeg rasta privatnih investicija ali i kako postaviti velike sisteme u većinskom državnom vlasništvu da stabilno I profitabilno funkcionišu.

Glavni ekonomosta Jasna Atanasijević rekla je da skup velikih drzavnih sistema koji posluju sa nedostajućom likvidnošću ima značajnu ulogu u privredi Srbije, kroz odnose kupac dobavljač, sa ostalim segmentima privrede.

“Tako se jedan deo njihove (ne) uspešnosti prevaljuje na oststak privrede”, objasnila je Atanasijević i dodala da nema dileme da je put uvođenja finansijske discipline pravi put. (Tanjug) 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.