Velika biciklistička vožnja povodom Dana planete

VIDEO K9: Velika biciklistička vožnja Kritične mase biće održana danas u Novom Sadu povodom Dana planete Zemlje.

284

Povodom Svetskog dana planete zemlje novosadski biciklisti okupljeni u Kritičnu masu organizuju vožnju od Limanskog parka rutom koja obilazi simbolična mesta u Novom Sadu.

Okupljanje je u 18 časova u Limanskom parku.

“Obilazićemo sveže i zelene delove grada, ali i one kojima nažalost zelenilo nedostaje. Proći ćemo i pored mesta gde je planirana izgradnja garaža i parkinga, a na uštrb već izuzetno malog broja zelenih površina, i time želimo da pokažemo i solidarnost sa sugrađanima koji se bore za zelene površine”, rekao je Marko Mazalica iz Novosadske biciklističke inicijative.

Kritična masa ovom vožnjom želi da ukaže i na diskriminatorski odnos nadležnih prema zaposlenima koji koriste bicikle kao prevozno sredstvo time što odobravaju stav da se tim radnicima ne isplaćuju putni troškovi, kao u korišćenju ostalih prevoznih sredstava koja zagađuju okolinu.

“Glavni cilj je u principu da obeležavajući Dana planete Zemlje ukažemo na probleme sa kojima se čovečanstvo susreće i da pokušamo da promenimo svest kod građana da ne zagađuju svoju okolinu”, naveo je Mazalica.

Kritična masa se svojim biciklističkim akcijama povodom različitih događaja u svetu i kod nas zalaže za zdraviju životnu sredinu, očuvanje prirodnih resursa i ljudsko zdravlje, kao nekih od najvažnijih segmenata društva koji su ugroženi u modernom dobu.

Biciklističkim vožnjama u Kritičnoj masi mogu se pridružiti svi koji žele da učestvuju, bez obzira na starosnu granicu.

“Novosadska Kritična masa nije takmičenje, učešće je besplatno za sve sugrađane koji svojim kretanjem ne zagađuju okolinu, bicikl, roleri, trotinet i ona se održava u čitavom svetu od 1992. godine, a u Novom Sadu od 2012”, kazao je Mazalica.

Potreba za zdravijom životnom prioritet je savremenog društva, a na Međunarodni dan planete Zemlje akcija Kritične mase jedan je od najboljih načina da ta ideja dopre do što većeg broja naših sugrađana.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.