Vek Vojvodine u Srbiji

VIDEO K9: Brojnim manifestacijama ove godine biće obeleženo 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Srbiji. Pojedine političke stranke i organizacije smatraju, međutim da ni nakon jednog veka vojvođansko pitanje u okviru Sbije još uvek nije rešeno. Među takvima je i Vojvođanski klub u čijoj je organizaciji prošele nedelje održano savetovanje pod nazivom "Vojvodina i Srbija 100 godina posle", o čemu je bilo reči i u emisiji "Otvoreni ekran".

278

Ideja savetovanja pod nazivom “Vojvodina i Srbija 100 godina posle”, prema rečima predsednice Vojvođanskog kluba dr Branislave Kostić, bila je da stručnjaci i političari koji su na njemu učestvovali saberu činjenice vezane za prisajedinjenje i, kako je navela, opstojavanje Vojvodine 100 godina unutar Srbije.

“Na osnovu tih materijala, kada ih sve saberemo, mi ćemo napraviti jedan zbornik koji će nositi isti naziv kao i ovo savetovanje i onda ćemo krenuti po Vojvodini da predstavimo taj zbornik i da predstavimo te činjenice koje mislimo da nisu dovoljno poznate”, navela je Kostić.

Osnovni zaključci sa ovog skupa su obimni jer, kažu u Vojvođanskom klubu, iskustva tokom čitavog jednog veka nije lako sažeti.

Što se tiče ekonomskog položaja Vojvodine u odnosu na 1918. godinu, moguće ga je uporediti zahvaljujući skorijim podacima Eurostata o BDP i podacima o poreskom sistemu od pre jednog veka.

“Bitna komponenta vojvođanskog identitetaidentitet znači mentalna sadržina, bio je ekonomski ponos. Taj ekonomski ponos je urušen. Ne slučajno. To je vid načina pokoravanja”, kazao je Dragomir Jankov, potpredsednik Vojvođanskog kluba.

Zahtevi za bolji položaj pokrajine unutar države automatski se etiketiraju kao separatizam, zaljučila je Kostić, a to je etiketa koja se još od tridesetih godina prošlog veka lepi svima koji se , kako je navela, zalažu za ravnopravan položaj Vojvodine u Srbiji.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.