“Vehabije locirane od Prnjavora do Bijeljine”

Pripadnici vehabijskog pokreta locirani su u Republici Srpskoj na širokom području više gradova i opština, od Prnjavora, Teslića, Kotor Varoša, preko Banjaluke, do Doboja i Bijeljine, navodi se u poverljivom izveštaju bezbednosnih službi Srpske, u koji je EuroBlic imao uvid.

0
586

Pozivajući se na izveštaj koji je prošle godine dostavljen MUP-u Srpske, list navodi da su posebno bezbednosno interesantne ilegalne vehabijske zajednice koje su osnovane u rubnim opštinama u Republici Srpskoj.

Vehabije su locirane u naseljima Lišnja i Donja Mravica kod Prnjavora, teslićkom selu Kamenica, Novoseliji i Vrbanji kod Banjaluke, Šipragama kod Kotor Varoša, Kotorskom kod Doboja i bijeljinskom naselju Janja, piše EuroBlic, preneli su banjalučki mediji.

U izveštaju se navodi da pristalice radikalnih islamističkih pokreta u BiH diverzantsko-terorističku obuku u najstrožoj tajnosti obavljaju u vehabijskoj komuni u naselju Debeljak, na području opštine Cazin, kao i u širem rejonu sela Brezičani, na području opštine Donji Vakuf.

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić kaže da nadležne bezbednosne službe na nivou BiH poseduju podatke o postojanju velikog broja vehabijskih komuna, koji se gotovo podudaraju sa podacima kojima raspolaže MUP Srpske.

On tvrdi da nema dokaza o formiranju tajnih centara za obuku terorista na području opština Donji Vakuf i Cazin.

“Ono što sigurno znam jeste da u poslednjih godinu i po dana nismo imali nijedan odlazak državljana BiH na strana ratišta, kao i to da smo procesuirali sve one koji su se vratili u BiH iz Sirije i Iraka”, naveo je Mektić.

U Agenciji za istrage i zaštitu BiH kažu da ne poseduju informacije o postojanju tajnih kampova za terorističku obuku u pojedinim opštinama u Federaciji BiH. (Agencije, RTV)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.