Vedrija budućnost orlova krstaša

VIDEO K9: Ova godina do sada je povoljna za populaciju orlova krstaša u našoj zemlji, kažu u Društvi za proučavanje i zaštitu ptica Srbije.

0
26

Orlovi krstaši (Aquila heliaca) godinama unazad su jedna od glavnih tema u medijima, što zbog činjenice da je to ptica koja krasi naš grb i predstavlja nacionalni simbol, tako i zbog toga što je zamalo iščezla sa ovih prostora.

Relativno skoro, 2016. bilo je poznato samo jedno gnezdo krstaša u Srbiji, kada je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije započelo rad na međunarodnom projektu PannonEagle LIFE.

Zajedno sa partnerima iz još 4 evropske države, članovi i saradnici Društva poslednjih 6 godina rade na aktivnoj zaštiti krstaša, pre svega kroz otklanjanje i ublažavanje ljudskih faktora koji uzrokuju stradanje ovih ptica, kaže koordinator ovog projekta.

Tri gnezdeća para ovih ptica aktivna u našoj zemlji iznela su ove godine 5 mladunaca, što je dobar rezultat u odnosu na prethodne godine, kaže Karanović. Jedan mladunac je, na žalost, stradao u oluji. Druga ptica u tom gnezdu spasena je brzom reakcijom saradnika Društva, lovočuvara Radenka Cvejanova iz Srpskog Krstura i taj mladunac je po njemu je nazvan Radenko.

Volonteri Društva u proteklih 6 godina redovno prate stanje na terenu i organizuju čuvanje tokom njihovog gnežđenja i odrastanja mladunaca.

Pred mladuncima vojvođanskih orlova krstaša i dalje su brojni izazovi, podsećaju iz Društva, naročito tokom prve godine života kada im se šanse za preživljavanje značajno umanjuju nedostatak hrane, trovanja, upucavanja i stradanja na dalekovodima.

Zato je potrebno angažovanje svih kako bi ove ptice u što većem broju letele našim nebom.

FOTO/Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.