Stigla je jesen…

1897

Jesen ove godine počinje u nedelju 22. septembra, u 22 sata i 44 minuta, najavilo je Astronomsko društvo “Ruđer Bošković”. U isto vreme za stanovnike na južnoj Zemljinoj polulopti počinje proleće. Ipak, meteorolozi najavljuju bar još 7 dana miholjskog leta…

Na dan početka jeseni sunce je u Novom Sadu izašlo u 6 sati i 25 minuta, a zašlo je u 18 sati i 36 minuta, što znači da je obdanica trajala 12 sati i 11 minuta, a noć 11 sati i 49 minuta.

Na dan jesenje ravnodnevice obdanica i noć nisu jednake dužine, jer Zemlja poseduje atmosferu, koja prividno uzdiže Sunce iznad horizonta, navodi se u saopštenju astronoma.

Ravnodnevnica se događa svake godine u dva određena trenutka: na počektu proleća (20/21. mart) i na početku jeseni (22/23. septembra). 

Ekvinocij ili ravnodnevnica događa se u trenutku kada sunčevi zraci padaju pod pravim uglom u odnosu na na Zemljin ekvator.

kretanje sunca

Naziv ekvinocij potiče iz latinskog jezika i sadrži u sebi dve reči: aequus (jednak) i nox (noć) – jer su tada noć i dan približno jednako dugački. Tačnije bi, međutim, bilo reći da je to dan u kojem njegov tamni deo (noć) traje podjednako dugo na obe Hemisfere.

Na severnoj hemisferi tada počinje kalendarska (astronomska) jesen, na južnoj proleće, na Severnom polu počinje polarna noć, a na Južnom polu polarni dan. 

Nakon toga dana će, prvi put nakon pola godine, noć na našoj Hemisferi postati duža od dana.

Noć će nastavljati da se produžava, a dan će se skraćivati, sve do prvog dana kalendarske zime, 21. decembra.

Skraćivanjem svetlog i produžavanjem tamnog dela dana nastaju velike promene i u meteorološkom smislu.

Sunčevi zraci padaju pod sve oštrijim uglom na povšinu Zemlje i ukupna količina primljene toplotne energije sa Sunca neprekidno se smanjuje.

Više se toplote gubi nego što se prima, a to razultira gotovo konstantnim padom temperature vazduha tokom jesenjih meseci.

Upravo je jesen ono godišnje doba u kada se beleži prosečno najizraženiji pad temperature vazduha u godini.

Prosečna mesečna temperatura vazduha u septembru je 4 do čak 5°C niža nego u oktobru!

Dok su leti mora i okeani hladniji od pregrejanog kopna, u hladnijem delu godine situacija je obrnuta. Kopno se brzo hladi, pa mora i okeani postaju topliji od kopna.

To znači da će se ciklonalna aktivnost u jesen i zimu značajno povećati u odnosu na letnje mesece, a evropsko kopno će svojim hlađenjem sve češće postajati područje sa visokim vazdušnim pritiskom – odnosno postojanim i stabilnim anticiklonom.

Jesen nekad ne “poštuje” svoja pravila o padu temperature i vrlo nestabilnom vremenu.

Iako se uz jesen najčešće vezuju kiša, vetar i pad temperature vazduha, ponekad dašak leta potraje duboko u jesen.

Takvu situaciju nazivamo miholjsko ili bablje leto i upravo će nas takvo vreme pratiti barem u 7 sledećih dana, najavljuju meteorolozi!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.