Veća odgovornost stanara u zgradama

VIDEO K9: Krajem prošle godine usvojen je novi Zakon o stanovanju, a kako je najavljeno, on bi trebao da uvede reda u oblast stanovanja, s obzirom da je do sada bilo velikih problema u funkcionisanju, naročito u stambenim zgradama. Šta od novog zakona mogu očekivati stanari, za Kanal 9 objašnjava vlasnica Agencije za profesionalno zastupanje skupštine stanara Svetlana Petrović.

0
424

Najveće očekivanje od novog Zakona o stanovanju jeste bolje i efikasnije upravljanje stambenim zgradama, što bi u daljoj perspektivi uticalo na bolji kvalitet života stanara, ali i kulture stanovanja, kao i mogućnost lakšeg rešavanja problema koji postoje u određenim zgradama.

A kako kaže Svetlana Petrović iz Agenciji za profesionalno zastupanje skupštine stanara, problemi su brojni.

“Imamo gomilu krovova koji prokišnjavaju, koje ne možemo da rešimo jer ne možemo da sakupimo saglasnost, otpadanje delova fasade koje ugrožavaju i prolaznike, neprijavljivanje podstanara, te evidencije… Teško dolazimo do evidencija, ljudi neće da nam kažu ni ko živi, ni ko stanuje, ni ko je vlasnik stana”, rekla je Petrović.

Da su promene potrebne misle i Novosađani, mada dobar deo stanara nije ni upoznat sa novinama koje Zakon donosi.

Za razliku od prethodnog zakona, u skladu sa novim zakonom, sve odluke u zgradama će se donositi dvotrećinskom voljom vlasnika stanova, a učešće u radu skupštine stanara je obavezno, kaže Petrović.

“Svi stanari biće obavezni da zajedno snose troškove održavanja zajedničkih delova zgrade u koje spadaju krovovi, tavanske prostorije, hodnici, podrumi, oluci, kao i sama fasada zgrade, a ne kao do sada, gde je bilo da stanari ove aktivnosti organizuju dobrovoljno, odnosno, nisu postojali instrumenti adekvatni, kako bi mi zadužili stanare koji ne žele da učestvuju. Prosto, nismo mogli da ih nateramo i zadužimo, sve je bilo na dobrovoljnoj bazi da li će on platiti ili neće. To su obično bili mali iznosi za koje se nije isplatilo da skupština stanara ide na utuženje kako bi i oni učestvovali u tom zajednicčkom delu”, navela je ona.

Kako kaže, Agencije su se već uveliko spremile za primenu novog Zakona, a nadaju se pozitivnim promenama koje će biti na korist kako stanarima tako i profesionalnim zastupnicima skupština stanara.

“Takođe, ono što je velika novina, a bitno je za evidentiranje svih stanara, kao i zakupaca koji moraju da imaju obavezu da svaku promenu nastalu objave, da se odjave ili prijave i svakog vlasnika ili stanara koji će da bude nov, kao i svako povećanje ili smanjenje broja članova domaćinstva, biće potrebno da se evidentira u nekom zakonskom roku”, ukazala je Petrović.

Nakon donošenja zakona, na potezu su lokalne samouprave, kaže Petrović, navodeći da su potrebni dodatni akti koji bi uredili oblast sankcionisanja onih koji se ne pridržavaju pravila.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.