Važna je osoba, a ne njen hendikep

VIDEO K9: Osobe sa invaliditetom uglavnom su nevidljive za medije, smatraju u beogradskom Udruženju studenata sa hendikepom. Tim povodom danas je u Novom Sadu održana radionica na temu ,,Uloga medija u podizanju svesti o poziciji osoba sa invaliditetom''.

0
467

U okviru projekta pod nazivom ,,Digitalna pismenost mladih sa hendikepom i uloga medija u izveštavanju osoba sa hendikepom”, održana je interaktivna radionica u kojoj je bilo reči o modelima u ophođenju osoba sa hendikepom.

Poseban akcenat stavljen je na upotrebu pravilne terminologije koja je u skladu sa ljudskim pravima.

“Sveto pravilo koje uvek ističemo je da uvek pitate, da nemate bojazan da budete u interakciji sa osobom sa hendikepom i da na sve moguće načine nju stavite u prvi plan i pravilo je da to bude individualistički pristup, da uvek stavite akcenat na osobu, a ne na njen hendikep ili ukoliko je u slučaju personalni asistent svakako da se uvek obraćate osobi sa hendikepom, strpljenje poštovanje i uvažavanje”, rekla je Marina Lukić iz Udruženje studenata sa hendikepom Beograd.

Povod održavanja ovakvih radionica je, prema njenim rečima, pojava da mediji često kreiraju šokantne naslove i na taj način stvaraju krivu sliku o osobama sa hendikepom. Život u savremenom digitalnom svetu, kako je istakla, nametnuo je važnu ulogu medija u društvu i ovakve radionice su mali korak ka lepšoj slici o osobama sa hendikepom.

“Ono gde mediji zapravo u najvećoj meri greše je što suviše pasivno posmatraju osobe sa hendikepom, čak i kada su osobe sa hendikepom aktivni učesnici nekog događaja, fenomena, vi kad imate neko izveštavanje o nekoj osobi sa hendikepom pitate veliki broj drugih osoba, pa tek onda na kraju osobu sa hendikepom koja se uklapa u priču koju su drugi stvorili o njoj”, naveo je Milan Janković, direktor Udruženja studenata sa hendikepom.

Neprimerena je i, smatra Janković, preterana heroizacija u medijima u slučajevima kada osoba sa hendikepom uradi neku običnu stvar.

“Što na taj način potvrđujumo da mi nismo predvideli da osoba sa hendikepom može recimo da ruča u restoranu sa prijateljima koji nisu sa hendikepom, jer će ljudi tada da pomisle, e, pa on ima društveni život, on je super, svaka mu čast, a da ne govorim o nekom završetku studija ili zapošljenju, naučnom radu, i na kraju krajeva svi su isticali Hokinga zbog njegovog hendikepa, a ne zbog njegovih naučnih otkrića, pobogu”, rekao je Janković.

Iako uvek može bolje, u ovom udruženju su zadovoljni odzivom medija na radionici jer, kako navode, svako javno pojavljivljanje je korak više ka postizanju željenih promena.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.