Važan kvalitet vode za navodnjavanje

VIDEO K9: Poljoprivrednici su sve više svesni značaja kvaliteta vode za navodnjavanje svojih proizvoda, sudeći prema uvećanom broju zahteva za fizičko - hemijsku analizu vode koja se koristi za navodnjavanje upućenih Laboratoriji za vode Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

0
697

Povećan broj zahteva poljoprivrednika za fizičko- hemijsku analizu vode koji pristižu Laboratoriji za vode Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu govori da su proizvođači svesni značaja kvaliteta vode koja se koristi za navodnjavanje, naročito u povrtarstvu i proizvodnji bobičastog voća.


“Što je zanimljivo, poljoprivrednike jako brine kakav je to kvalitet njihove vode i da li je on odgovarajući, mi im dajemo odgovor na to pitanje. Naša laboratorija može da analizira dvadesetak parametara koji su njavažniji za kvalitet vode za borovnici i na osnovu toga koleginica Milica Vranešević daje stručno mišljenje, tako da poljoprivrednici koji nam se obrate dobiju kompletan uvid u to kakva im je voda”, kazala je dr Jasna Grabić sa Poljoprivrednog fakulteta.

Zalivanje vodom koja nije adekvatnog kvaliteta se, kažu stručnjaci, kratkoročno možda neće ispoljiti, ali dugogodišnje navodnjavanje lošom vodom može dovesti ne samo da smanjenja prinosa, već i do alkalizacije i salinizacije supstrata, ali i do trajnog oštećenja opreme sistema za navodnjavanje.

“Voda u sebi sadrži različite minerale, i različite elemente koji su sastavni deo svake vode. Zašto kažemo neodgovarajući kvalitet? Zato što odnos nekih minerala nekada može da bude nepovoljan za neku biljku, ne mora da ih bude puno da bi taj kvalitet bio neodgovarajući, nego su prosto veze između sastojaka same vode nepovoljni za prinos, biljku i zemljište sutra i opremu”, istakla je dr Milica Vranešević.

Kontrola kvaliteta vode za navodnjavanje, kako je rekla, trebalo bi da bude nezaobilazna mera pri praniranju novih i proizvodnji iz postojećih zasada.

Preporuka je da se najmanje jednom godišnje izvrši provera kvaliteta vode, a kontrole bi trebale da budu češće ukoliko se buše novi bunari, jer to može značajno da utiče na sastav podzemnih voda.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.