VATS hirurgija dr Rivasa

VIDEO K9: Naši i hirurzi iz regiona danas su imali priliku da na Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici prisustvuju predavanju i operacijama rodonačelnika VATS hirurgije, dr Diega Gonzalesa Rivasa.

814

Vodeći svetski stručnjak u oblasti videotorakoskopske ili VATS hirurgije, dr Diego Gonzales Rivas, na Institutu za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici, uz tim hirurga Instituta i prisustvo velikog broja hirurga iz regiona, obavio je videotorakoskopske operacije tumora pluća na dva pacijenta ove ustanove.

“Doktor Rivas je rodonačelnik te minimalno invanzivne hirurgije,što se tiče operacija na grudnom košu, s obzirom da je standardni pristup uvek zahtevao veliki rez koji je bio povezan sa većim bolom, dužim postoperativnim oporavkom pacijenata. Danas sve operacije dr Rivas radi kroz mali rez od po 3 cm, čime je i boravak u bolnici skraćen, pacijenti kraće ostaju, veća je dobit za bolnicu, veća je dobit za pacijenta, ranije budu radno sposobni”, rekao je doc. dr Ivan Kuhajda, rukovodilac Klinike za grudnu hirurgiju.

Ovo je veliki dan za srpsko zdravstvo i grudnu hirurhiju jer, kako je istakao, popularisanjem ove metode koja donosi višestruke benefite pacijentima, naši hirurzi će biti u korak s vremenom.

“Naravno, sva ova nova oprema, svi ovi novi instrumenti zahtevaju i finansijsku podršku u smislu tehnike, najnoviji video-stubovi, oprema i instrumeni, ali mislim da je naše zdravstvo je svesno da moramo biti u korak sa vremenom. Tako da, što se tiče Srbije, mislim da smo, na ovom Institutu, već krenuli sa radom ovako minimalno invanzivne operacije, ali dolazak ovako jednog eminentnog stručnjaka cilj je da se i drugi hirurzi zainteresuju i da počne više takvih operacija radi”, naveo je dr Kuhajda.

Ove minimalne hirurške zahvate kroz manji otvor na grudima umesto klasične operacije usvojili su mnogi grudni hirurzi širom sveta.

Dr Rivas nalazi se na balkanskoj turneji kako bi doprineo tome da se ova tehnika na našim prostorima primenjuje još kvalitetnije i kod većeg broja pacijenata.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.