Vatrogasni savez: Nisu svi požari podmetnuti

VIDEO K9: Požari ovih dana besne u više gradova u Srbiji, kao i u zemljama regiona, ali i Evrope. Svake godien vatrogasci tokom leta nažalost, imaju pune ruke posla, rekla je u našoj emisiji Otvoreni ekran Ljubica Krnjaić iz Vatrogasnog saveza Novog Sada, navodeći da je problem u preventivi.

0
866

Hiljade hektara šume i niskog rastinja svake godine izgori u požarima tokom leta, te se zbog toga osim profesionalnih vatrogasaca angažuju u dobrovoljni, a neretko i policija i vojska, pa i građani.

Potrebno je da ljudi shvate da sve ovo mnogo košta, ali i da, što je još važnije može u dobroj meri da se spreči.

“Zavaravanje da je sve nastalo podmetanjem kod naroda pravi psihozu i očekuje se onda da će policija te piromane pohvatati i oterati na lečenje i da više neće biti požara, umesto da ne dozvolimo da nam svake godine u tom sušnom periodu bude uništeno toliko šume. Nego da mi ispitamo malo i ove druge uslove pa da vidimo, kad tačno znamo kako nastaju, onda ćemo moći i propisati preventvne mere”, rekla je u Otvorenom ekranu sekretar Vatrogasnog saveza Novog Sada Ljubica Krnjaić. 

Krnjaić kaže da smatra da nije tačno da svi požari nastaju namerno, već i da izbijaju i zbog velikih suša, gde je dovoljna i najmanja varnica te da nastane požar.

Osim toga, uvek je tu prisutan i ljudski nemar, te se dešavalo tokom ove godine da su vatrogasci za samo nekoliko dana imali i preko 200 intervencija, te da su neretko angažovali sve svoje resurse, od kojih su poneki veoma zastareli.

“Prosečna starost vatrogasnih vozila koja se nalaze na usluzi dobrovoljnim vatrogascima je 48 godina. Mi imamo jedno vozilo koje sledeće godine će imati 60 punih godina. Ono je u funkciji, mi njega koristimo, mi njega teško popravljamo, teško održavamo, ali ono eto koliko – toliko u tom svom selu, u Begeču, a imamo i jedno vozilo što je dve godine mlađe u Budisavi, dakle, ono tim meštanima pomogne, ali mi ne možemo da okupljamo mlađe ljude na tim zarđalim, starim kantama. Mi moramo pripremati mlađe ljude da sutra mogu da trče da se suprodstave vatri”, objasnila je Krnjaić. 

Ipak, Novi Sad je grad koji je u odnosu na druge gradove dobar primer, kaže Krnjaić, navodeći da Grad izdvaja sredstva za pomoć vatrogasnoj službi, svestan da je neke propuste u prošlosti životima platio.

“Mi smo išli neki dan, primio nas je šef kabineta gradonačelnika, išli smo sa sa predlogom da se za Dobrovoljno vatrogasno društvo obezbedi jedno ili novo ili novije vatrogasno vozilo sa kompletnom opremom. Tu pored opreme za gašenje, podrazumevamo i opremu za vatrogasce i odela, radna i zaštitna, i izolacione aparate i drugu opremu da bismo bar u jednom društvu imali novije vozilo, da možemo te mlađe generacije da obučavamo i pokažemo im kako to izgleda i da ih motivišemo da oni budu zainteresovani za rad u tom društvu”, rekla je ona. 

Važno je ulagnje u preventivu kaže Kranjaić, objašnjvajući da je na primer, u ovoj godini u prvoj polovini registrovano duplo više požara nego tokom cele 2016. godine, a da bi prevencija bila dobra potrebno je da bude doneta Strategija zaštite od požara, koja bi davala tačne smernice razvoja kako vatrogastva, tako i svesti građana o štetnosti požara i njegovom sprečavanju.

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.