Vatrogasni izazov Petrovaradina

VIDEO K9: U Petrovaradinu je u subotu održano Prvo međunarodno takmičenje dobrovoljnih vatrogasaca.

706

Prvo međunarodno takmičenje dobrovoljnih vatrogasaca pod nazivom ,,Vatrogasni izazov Petrovaradina VIP 2019.” održano je u subotu, 8. juna, na pet lokacija u ovoj mesnoj zajednici.

“Takvo takmičenje se prvi put održava u Republici Srbiji. Imali smo priliku da gostujemo u Hrvatskoj gde smo videli kako izgledaju ta takmičenja i onda smo rešili da ovde organizujemo nešto tako. Ovde nema takve vrste takmičenja, uglavnom su takmičenja kod nas statična i ekipama postane dosadno i mi smo odlučili da to promenimo”, rekao je Igor Sić, predsednik DVD Petrovaradin.

Koncept takmičenja, kako je rekao, bio je dinamičan i vatrogasci su se nadmetali u pet disciplina. Pomoću mapa nalazili su lokacije na kojima su izvršavali zadatke, koje inače obavljaju prilikom izlaska na teren.

“Imali smo evakuaciju ugroženog, pronalazak povređene osobe i evakuaciju sa nepristupačnog terena, potom vežba sa motorno-vatrogasnom pumpom sa četiri čoveka. Treći zadatak je bilo savladavanje prepreka sa izolacionim aparatom, četvrti zadatak postavljanje šatora i peti zadatak je bio predviđen spašavanje sa vode”, nabrojao je Sić.

Visok nivo Dunava omeo je izvođenje petog zadatka koji je na kraju otkazan zbog bezbednosti učesnika. Cilj ovog takmičenja, kako je naveo, jeste popularizacija vatrogastva, ali i pospešivanje međusobne saradnje među vatrogasnim društvima.

“Većina ljudi u srbiji ni ne zna čime se konkretno bave vatrogasci. Druga stvar, to je bilo druženje, nama kao dobrovoljnim vatrogascima je vrlo bitno da se mi međusobno poznajemo, da razvijamo međusobnu saradnju, prijateljstvo, jer ako se dobrovoljci i profesionalci međusobno povežu, svima će biti bolje. Nama prvo, a zatim odatle direktnu korist vuku svi građani”, istakao je Sić.

U “Vatrogasnom izazovu Petrovaradina” učestvovalo je 11 ekipa dobrovoljnih vatrogasnih društava, među kojima su bila tri iz Hrvatske.

Najbolja je u muškoj konkurenciji bila ekipa iz Bača, a u ženskoj Dobrovoljno vatrogasno društvo opštine Marčan iz Hrvatske.

Nakon takmičenja održana je i 144. redovna godišnja Skupština Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Petrovaradinu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.