Vatrogasna kola – oldtajmeri

VIDEO K9: Adekvatna oprema i ispravna vozila osnovni su uslovi potrebni vatrogascima kako bi mogli da obavljaju svoj posao što efikasnije. Nabavka novih vatrogasnih vozila umesto postojećih, od kojih su neka stara i do pola veka, kažu u Vatrogasnom savezu Vojvodine.

0
408

Vatrogasni savez Vojvodine pokrenuo je akciju nabavku novih vozila, jer kako kažu, pojedina kojima raspolažu stara su skoro 50 godina.

“O kojoj uporno pričamo više 7 meseci i lično ja očekujem da i građani se uključe, bez obzira na ulogu i funkciju koju oni trenutno imaju u svojoj mesnoj zajednici imaju, jer nedopustivo je da za borbu sa vatrom vatrogasci imaju opremu isključivo proizvedenu pre 40, 50 godina”, rekla je Ljubica Krnjaić, predstavnica Vatrogasni savez Vojvodine.

Bez vatrogasnih vozila i pouzdane zaštitne opreme, vatrogasci rizikuju svoju bezbednost i ne mogu da postignu efikasno svoj zadatak. Stara vozila Vatrogasnog saveza Vojvodine zbog dotrajalosti sada ne mogu da prođu ni tehnički pregled, ističe Krnjaić.

“Ja sam bila, kao predstavnik Vatrogasnog saveza Vojvodine u fabrici FAP da proverim da li oni mogu da proizvedu vatrogasna vozila kao što su to proizvodili pre 50 godina, i uverila sam se da oni to mogu, i ono što me je obradovalo je to da u njihovim pogonima koja sam ja obišla, ostale su linije koje nisu demontirali, znači da mogu da proizvedu bolje nego što su onda proizvodili”, navela je Krnjaić.

Tokom posete fabrici postignut je dogovor je da sačine ponudu koja će sadržati nekoliko varijanti vozila i opreme koja i nije samo vatrogasna.

“Nama trebaju manja vatrogasne cisterne koje će biti snabdevene pored opreme za gašenje požara snabdevene još i dodatkom za pranje ulica i za čišćenje snega jer računamo da bi u nekim mesnim zajednicama gde imamo dobra vatrogasna društva da ta društva mogu sa novim vozilom da urade deo komunalnih poslova i da time pomognu svojim meštanima, da ulaganjem u vatrogasna društva ujedno razreše i deo komunalnih poslova”, kazala je Krnjaić.

Vatrogasni savez Vojvodine, kako je rekla, očekuje ovih dana da im se dostavi okvirna ponuda cena za nabavku traženih vozila, a potom će zatražiti od Pokrajinske vlade da ih uvrste u planiranje svojih budžeta sredstva.

Krnjaić se nada da će Pokrajina u naredne dve godine uspeti da da isfinansira nabavku 100-njak novih vozila, te da nakon toga, od ovih starih vozila, kojih ukupno ima 78, polovinu pošalju na remont.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.