Vatrogasci se nadaju boljim danima

VIDEO K9: Dobrovoljnim vatrogascima su, osim iskustva i želje da pomognu drugima, neophodni i optimalni uslovi za rad, kažu u Vatrogasnom savezu Vojvodine. Pomoć im je obećana i sa pokrajinskog nivoa na prijemu koji je za učesnike Sabora predsednika, sekretara i komandira dobrovoljnih vatrogasnih društava, proteklog vikenda organizovan u zgradi Vlade Vojvodine.

449

Vatrogasci imaju znanje i iskustvo, ali im to nije dovoljno kako bi svoj posao obavljali najefikasnije što mogu.

Potrebni su im i vatrogasni domovi, novija vozila i bolja, savremenija i pouzdanija oprema, poručili su, između ostalog, vatrogasci na prijemu u Pokrajinskoj vladi.

“Naglasili smo da to ne možemo mi obezbediti sami da to moraju da nam obezbede i građani i vlasti da bi mi zajedno i vlasti i dobrovoljni vatrogasci da bi bili na usluzi građanima kad zatreba i koliko zatreba”, rekla je Ljubica Krnjaić, predsednica Vatrogasnog saveza Vojvodine.

Praksa je bila da dobrovoljni vatrogasci nasleđuju već iznošenu opremu profesionalnih vatrogasaca, ali sa tom praksom se prekinulo kada i odnosi sa sektorom za vanredne situacije, navela je Krnjajić.

Osvrnuvši se na ulogu vatrogasnih društava, koja je, kako je rekao, od izuzetnog značaja za svaku sredinu posebno u kriznim situacijama i u manjim sredinama, predsednik Pokrajinske vlade najavio je podršku u unapređenju rada ovog društva.

“Imamo i obećanje i uverenje i naš utisak je takav da će Pokrajinska vlast i predsednik Pokrajinske vlade da će pomoći, odnosno ne treba nama pomoć, mi pomažemo njima, to je državin posao, znači on je obećao da će, kada mi dostavimo konkretne predloge za primedbe za zakon, da pošaljemo naše ljude na obuku za pisanje projekata, da će nam oni u tome pomoći i da će apelovati na predsednike opština da se retalivizuju da dobrovoljna društva budu snaga kao nekad”, navela je Krnjaić.

Važno je da lokalne samouprave prepoznaju značaj dobrovoljnih vatrogasaca i pruže im podršku, istakla je Krnjajić.

“Dobrovoljni vatrogasci su ljudi koji se bave drugim poslovima, ili su nezaposleni, ili se bave poljoprivredom, a zaštitom od požara, i posebno vatrogastvom, se bave iz ljubavi i želje da pomognu. Za to ne primaju nikakvu platu, naknadu, nemaju trenutno u državi obezbeđen status. Šta ako se na požaru povredi, nemaju opremu koju treba da imaju. Mi koristimo vozila prosečne starosti 42 godine, imamo vozila koja su stara i po 60 godina”, kazala je ona.

Iz dobrovoljnih vatrogasnih duštava, podsetila je Krnjaić, razvili su se profesionalci kada su potrebe za intervencijama postale veće.

Ona je pozvala zainteresovane građane da se priključe dobrovoljnim vatrogascima, jer će na taj način, kako je navela, naučiti kako da pomognu sebi i drugima, a požar da ugase dok je još u začetku i tako izbegnu teže posledice i materijalnu štetu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.