Vatrogasci lažirali dokumentaciju

VIDEO K9: Iako se izborne skupštine u Dobrovoljnim vatrogasnim društvima održavaju u prva dva meseca na početku svake godine, u Sremskoj Kamenici održana je nešto ranije. Uzrok tome jeste što su nekoliko članova Dobrovoljnog vatrogasnog društva u Kamenici, zajedno sa građanima, lažirali dokumentaciju u Agenciji za privredne registre i na taj način pokušali da preuzmu nadležnosti i vatrogasni dom sa kojim ovo društvo raspolaže, tvrde u Vatrogasnom savezu Novog Sada, dodajući da su protiv osumnjičenih podnete i krivične prijave.

450

Ovaj nemio događaj izazavao je veliki razdor i nepoverenje među vatrogascima unutar društva, jer su po prirodi posla naviknuti da budu humani i da nema nedozvoljenih radnji, te je ove ljude neophodno adekvatno kazniti, kažu u Vatrogasnom savezu Novog Sada.

“To se može nazvati nazvati jednim pučom u društvu, odnosno, tajno su održali nekakav svoj skup, izabrali svoje organe, napravili novi pečat, falsifikovali, popunili dokumentaciju i predali APR-u. APR upisao kao lice ovlašćeno za zastupanje jednog od njih. Kad smo za to saznali, angažovali smo se i prijavili državnim intitucijama i onda smo održali ranije tu skupštinu u Dobrovoljnom društvu Sremska Kamenica”, rekla je Ljubica Krnjaić, sekretar Vatrogasnog saveza Novog Sada.

Krnjaić dodaje da je u toku utvrđivanje pozadine ovakvog događaja, jer, kako je navela, ova grupa se sigurno nije organizovala kako bi ispumpavala vodu ukoliko dođe do poplava. Ističe i da veliku odgovornost u ovom dagađaju treba da snosi i Agencija za privredne registre, jer nije proverila verodostojnost podnete dokumentacije.

“Oni su tamo naveli da je predsedniku Šefić Miloradu istekao mandat, a nije. Njemu mandat ističe krajem ovog meseca. Oni su tu sednicu održali 1. novembra. Ćutali su sve dok nisu dobili pravosnažno rešenje APR-a, a kada su dobili to pravosnažno rešenje, onda su izvršili promenu potpisa u banci i onda su nama poslali te informacije”, istakla je Krnjaić.

Ovim postupkom, rekla je Krnjaić, napravljeno je nekoliko krivičnih dela koja ne zastarevaju. Prvo, koje bi prema njenim rečima, trebalo da bude strogo sankcionisano, jeste podnošenje netačnih i lažnih podataka Agenciji za privredne registre, zatim obmana policije i nasilno zauzimanje vatrogasnog doma.

Ona očekuje da će se u naredne dve nedelje rasvetliti pozadina ovog događaja i da će odgovorni izvršioci biti kažnjeni. Krnjajić apeluje i na ostala dobrovoljna vatrogasna društva da budu opreznija, kako se ovakve situacije ne bi ponovile.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.