Vatrogasac dobrovoljac zlata vredi

VIDEO K9: Iako u drugim zemljama ima mnogo veći broj vatrogasaca dobrovoljaca u Srbiji je taj broj znatno manji, razlog tome je svakako i odnos države i društva prema ovom pozivu pa kako kaže sekretar ovog saveza u poslednjih dvadesetak godina njihov polažaj je znatno unazađen.

634

Iako u drugim zemljama ima mnogo veći broj vatrogasaca dobrovoljaca u Srbiji je taj broj znatno manji, razlog tome je svakako i odnos države i društva prema ovom pozivu pa kako kaže sekretar ovog saveza u poslednjih dvadesetak godina njihov polažaj je znatno unazađen.

Tradicija dobrovoljnih vatrogasaca u Srbiji je duga, nažalost u poslednje dve decenije njihov status nije ni blizu onog koji su imali , kako ističe sekretar Vatrogasnog saveza, jer i društvo pa i država ne vrednje njihov rad i trud.

Uprkos tome što dobrovoljci nemaju preveliku podršku u našoj zemlji, oni svoj posao rade sa ponosom i nije im teško da izdvoje vreme i vrlo često se nađu u opasnim situacijama. Ljubica Krnjajić kaže da je to posebna vrsta ljudi koja druge stavlja ispred sebe.

Specifična je činjenica da su dobrovoljci u vatrogasnom savezu Novog Sada često stariji od profesionalaca ali da ih opet gledaju kao stariju braću. Dobrovaljac je sa velikom časti dočekan u savezu gde od svečanog polaganja zakletve pa sve do njegove smrti kada jednom vatrogasnom stražom i nošenjem na crvenom jastuku priznanja odaju počast preminulom. U zemljama kao što je Švajcarska većina su dobrovoljni vatrogasci što je bio slučaj i kod nas sve do danas.

Iako dobrovoljaca ima više u okolnim mestima, novosadsko vatrogosno društvo je jedno od najstarijih i još uvek je aktivno. Biti dobrovoljac znači da osim ukazivanja pomoći ugroženima, očuvamo tradiciju kako bismo sa generacije na generaciju prenosili znanje i veštine. Još bitnije je da se tako pomogne državi i jedan nejeftin posao odradi u korist građana na najekonomičniji način. Širenje protivpožarne kulture je važno, a ukoliko smatrate da imate vrline koje dobrovoljac poseduje povećajte njihov broj jer su nam preko potrebni.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.