Vaskršnja poslanica patrijarha srpskog Irineja

VIDEO K9: Patrijarh srpski Irinej u svojoj Vaskršnjoj poslanici pozvao je da po ugledu na Hrista "zagrlimo jedini druge, ne samo one koji nas vole, već i neprijatelje".

293

„Bez jedinstva našeg, nama nema opstanka na ovoj vetrometini”, poručio je u Vaskršnjoj poslanici patrijarh srpski Irinej i dodao da “jedina nada, jedino spasenje jeste – jedinstvo među nama”.

“Zagrlimo kroz to vaskršnjom ljubavlju božijom jedni druge. Ne samo one koji nas vole, zagrlimo i neprijatelja našeg.Oprostimo im, jer je gospod i nama na krstu oprostio grehe naše rekavši oče, oprosti im jer ne znaju šta rade”, naveo je patrijarh.

Irinej je poručio i da Crkva ne sme da živi samo za sebe kao zatvorena religijska zajednica, zaokupljena samo pitanjima lične pobožnosti, te da je dužna je da radošću i iskustvom Vaskrsenja bude činilac mira i pomirenja, ljubavi i solidarnosti, u svecelom čovečanstvu.

„Zapitajmo se: kakva je naša vera? Da li mi zaista verujemo da je Hristos vaskrsao iz mrtvih? Da li taj Događaj ima presudne spasonosne posledice za nas i za naš život? U odgovoru na to jednostavno pitanje leže i odgovori na sve naše nevolje, strahove i nesigurnosti, na sva naša iskušenja, egzistencijalne nedoumice, psihološke konflikte, moralne, društvene, nacionalne i sve druge izazove, ličnog i globalnog karaktera“, poručio je srpski patrijarh.

Podsećajući da u ovoj godini Srpska pravoslavna crkva proslavlja 800 godina autokefalnosti, Irinej se pomolio za delove našeg naroda koji žive u rasejanju i pozvao ih da se u jedinstvu sa svojom crkvom i maticom raduju Hristovom vaskrsenju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.