Vaskrs – vera u bolje sutra

VIDEO K9: Zbog ponovnog rađanja života i vere u bolje sutra, Vaskrs je praznik koji se praktikuje širom sveta u raznim kulturama i okviru različitih religija, a običaji vezani za ovaj praznik datiraju još iz paganskih dana, kažu etnolozi.

0
3

Iako se vezuje za hrišćanstvo, Vaskrs se proslavljao u mnogim delovima sveta davno pre nastanka ove religije, napominju etnozi, a proslavlja se i danas u raznim oblicima, sve u čast buđenja i ponovnog rađanja prirode.

Kako bi narod prihvatio novu religiju moralo je da dođe do preplitanja starih paganskih tako običaja i običaja hrišćanstva, pa je tako i farbanje jaja koje simbolizuje rađanje novog života takođe drevni običaj.

Vaskrs je, kao i Božić i krsna slava, porodični praznik i običaj je da se proslavlja u kući s porodicom i ukućanima, kaže etnološkinja Dragana Latinović, a upravo tako ga slave i naši sugrađani.

Bilo da simbolizuje buđenje prirode ili Isusovo vaskrsenje, ovaj praznik nas ohrabruje da ne gubimo nadu jer i nakon najgorih događaja uvek dolaze novi život i bolje sutra. Hristos Vaskrse.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.