Varoa – pčelinji krpelj

VIDEO K9: Za pčelare je sezona prikupljanja meda pri kraju, a pored uobičajenih poslova u pčelinjaku, vreme je i za intenzivniju borbu protiv varoe, nametnika koji može da desetkuje, pa da i uništi kompletna pčelinja društva.

0
696

Kolika je varoa opasnost za pčele može da se ilustruje podatkom da samo jedan parazit na radilici može da joj smanji masu za oko 10 procenata u odnosu na normalu, a životni vek na oko 20, umesto 35 do 40 dana.

“Pri kraju je naša pčelarska sezona, obično je to posle suncokreta kada mi polako pripremamo pčele za zimu da pčelari o tome vode računa, naročito da vode računa na suzbijanju varoe da ne bi sa varoom ušli u zimu. Jer ako uđu sa varoom u zimu, imaće dodatne probleme i jako teško prizemljavanje pčela”, naveo je Stojan Anđelković iz Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine.

Varoa je veoma opasan parazit koji neki nazivaju i pčelinji krpelj. Na našim prostorima ih do 70-tih godina prošlog veka nije bilo, kaže Anđelković, a danas se kod nas i u svetu toliko razmnožila da pčelarima pravi velike probleme jer, ukoliko se na vreme ne reaguje, može da desetkuje, pa i uništi čitava pčelinja društva.

Za uspešno suzbijanje varoe je najznačajnija rana detekcija njenog prisustva.

“Sada, a naročito u avgustu, treba da se urade tretmani protiv varoe da bi se oslobodili. Njen maksimum u razvoju je sad u ovom periodu jul/avgust i u avgustu broj pčela u košnici počinje lagano da se smanjuje u tom slučaju broj varoe naglo raste i nanosi veliku štetu. Kako nanosi štetu odraslim pčelama tako nanosi i samom razvoju pčela, dok je još larva, lutka, jer sišu linfu od pčela”, rekao je Anđelković.

Sredstava zaštite pčela od varoe je na tržištu mnogo, a Anđelković preporučuje upotrebu organskih preparata i eteričnih biljnih ulja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.