Varoa – pčelinji krpelj

VIDEO K9: Za pčelare je sezona prikupljanja meda pri kraju, a pored uobičajenih poslova u pčelinjaku, vreme je i za intenzivniju borbu protiv varoe, nametnika koji može da desetkuje, pa da i uništi kompletna pčelinja društva.

572

Kolika je varoa opasnost za pčele može da se ilustruje podatkom da samo jedan parazit na radilici može da joj smanji masu za oko 10 procenata u odnosu na normalu, a životni vek na oko 20, umesto 35 do 40 dana.

“Pri kraju je naša pčelarska sezona, obično je to posle suncokreta kada mi polako pripremamo pčele za zimu da pčelari o tome vode računa, naročito da vode računa na suzbijanju varoe da ne bi sa varoom ušli u zimu. Jer ako uđu sa varoom u zimu, imaće dodatne probleme i jako teško prizemljavanje pčela”, naveo je Stojan Anđelković iz Saveza pčelarskih organizacija Vojvodine.

Varoa je veoma opasan parazit koji neki nazivaju i pčelinji krpelj. Na našim prostorima ih do 70-tih godina prošlog veka nije bilo, kaže Anđelković, a danas se kod nas i u svetu toliko razmnožila da pčelarima pravi velike probleme jer, ukoliko se na vreme ne reaguje, može da desetkuje, pa i uništi čitava pčelinja društva.

Za uspešno suzbijanje varoe je najznačajnija rana detekcija njenog prisustva.

“Sada, a naročito u avgustu, treba da se urade tretmani protiv varoe da bi se oslobodili. Njen maksimum u razvoju je sad u ovom periodu jul/avgust i u avgustu broj pčela u košnici počinje lagano da se smanjuje u tom slučaju broj varoe naglo raste i nanosi veliku štetu. Kako nanosi štetu odraslim pčelama tako nanosi i samom razvoju pčela, dok je još larva, lutka, jer sišu linfu od pčela”, rekao je Anđelković.

Sredstava zaštite pčela od varoe je na tržištu mnogo, a Anđelković preporučuje upotrebu organskih preparata i eteričnih biljnih ulja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.