Vanredno stanje i ljudska prava

VIDEO K9: Jedna od mera za suzbijanje epidemije virusa COVID-19 bila je zabrana kretanja tokom trajanja vanrednog stanja koja je na neki način predstavljala opasnosti od sukoba i nasilja unutar porodice. U takvim uslovima žrtve su primorane da mnogo više vremena provode sa nasilnikom.

12

Škole i vrtići bili su zatvoreni i kod kuće su vreme provodila i deca. Kako deci objasniti šta se zapravo dešava u celom svetu i kako im predstaviti opasnost, nije bio lak zadatak za roditelje.

Ipak, moramo imati u vidu da su deca jedna heterogena kategorija i da ima i one dece koji odrastaju u netipičnim uslovima. 

Uoči Međunarodnog dana porodice, 15. maja a u vreme krize, Ombudsman ističe da je porodica postala još izraženi stožer života svojih članova u kojem se prepliću potrebe različitih generacija, briga i podrška za najmlađe i najstarije, školske obaveze, ali i rad od kuće.

Period nesigurnosti i prilagođavanja drugačijim okolnostima i rutinama koje odstupaju od uobičajenih navika, obaveza, aktivnosti, te ekonomske posledice krize, neminovno donose i više stresa što često dovodi i do burnijih emocionalnih rekacija, agresivnog ponašanja i nasilja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.