Valjevo: Rehabilitovan Nikola Kalabić

Viši sud u Valjevu rehabilitovao je danas nekadašnjeg komandanta Gorske garde Kraljevske vojske u otadžbini Nikolu Kalabića i poništio sve odluke kojima mu je bila konfiskovana imovina i oduzeta građanska prava.

0
1023

“Ovom odlukom sud je usvojio zahtev porodice za rehabilitaciju Kalabića, na osnovu koje se smatraju ništavnim sve odluke državne komisije i rešenja o Sreskog suda u Mionici kojima mu je konfiskovana imovina i oduzeta građanska prava. Na osnovu odluke Kalabić se smatra neosuđivanim”, rekao je danas advokat Goran Branković koji je zastupao zahtev za rehabilitaciju Kalabićevih naslednika.

Na današnju odluku suda javno tužilaštvo ima pravo da se žali Apelacionom sudu u Beogradu koji treba da donese pravosnažnu odluku o rehabilitaciji, rekao je Branković.

Zahtev za rehabilitaciju Kalabića podnela je njegova unuka Vesna Kalabić, tvrdeći da nije bio ratni zločinac, da nije izdao Dražu Mihailovića jer je streljan pre njega, kao i da je stradao iz političkih, nacionalnih, a pre svega ideoloških razloga.

Posle presude Sreskog suda u Mionici iz septembra 1946. kojom je Kalabić oglašen za narodnog neprijatelja i konfiskovana mu je imovina.

Tokom četvorogodišnjeg postupka po zahtevu za rehabilitaciju, Više javno tužilaštvo u Valjevu protivilo se rehabilitaciji, pozivajući se na odredbe Zakona po kojima lica koja su odlukom Državne komisije za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača tokom Drugog svetskog rata proglašena ratnim zločincima, ne mogu rehabilitovati, preneli su ranije mediji.

Kalabić je inače 2011. proglašen umrlim odlukom Osnovnog suda u Valjevu.

Mediji su preneli da je Kalabićeva unuka sudu dostavila tim povodom svedočenje penzionisanog sveštenika Mijaila Danilovića iz Gornjeg Milanovca, koji je tvrdio da su Kalabića ubili pripadnici OZNE 19. januara na Bogojavljenje 1946. u pećini, u kanjonu reke Gradac, nedaleko od Valjeva.

LSV osuđuje rehabilitaciju Kalabića

Liga socijaldemokrata Vojvodine danas je najoštrije osudila rehabilitaciju Kalabića.

“Istoriografski dokazani kolaboracionista, Nikola Kalabić je kao komandant četničke tzv. Gorske garde bio poznat po represiji i teroru nad civilnim stanovništvom u okupiranoj Srbiji”, piše u saopštenju generalnog sekretara LSV Bojana Kostreša.

Sudskom rehabilitacijom Nikole Kalabića, uprkos stotinama dokaza i činjenica koje je prikupila Državna komisija za istraživanje zločina okupatora, Srbija još jednom odriče svoje antifašističke prošlosti, ocenjuje se u tekstu.

LSV smatra da je odluka suda “isključivo politički motivisana” i da predstavlja još jedan civilizacijski korak unazad za naše društvo. (Tanjug, RTV)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.