Vakcinisati decu ili ne?

VIDEO K9: Vakcinisati decu ili pitanje je po kome je srpska javnost duboko podeljena. Pre izvesnog vremena izrečene su i prve kazne za one roditelje koji nisu želeli da vakcinišu svoju decu. Da li je vakcinacija pitanje želje ili je to obaveza, bila je tema naše emisije Otvoreni ekran.

1144

I dok jedni grčevito brane stav da su zahvaljujući vakcinama brojne bolesti iskorenjene ili svedene na minimum, drugi pak ovakve navode dovode u pitanje, smatrajući da decu ne treba vakcinisati, s obzirom na to da, kako tvrde, postoje slučajevi gde su deca nakon primanja određenih vakcina, a naročito MMR postala drugačija i obolela od drugih bolesti. Ima i onih koji smatraju da vakcina može biti okidač za dobijanje određenih bolesti, pa u tom slučaju pitanje hoće li biti posledica od vakcinacije zvuči kao igranje na sreću.

Kao razlog protiv vakcinacije najčešće se navodi dobijanje autizma, koji je poslednjih godina u porastu, te se i taj rast pripisuje vakcinaciji.

“99% dece se vakciniše pred školu sa MMR vakcinom i za sad ovi iz škole ne prijavljuju. Ako kažemo da ako sa šest godina ne dobiješ, onda ga nećeš ni dobiti, a ako ga dobiješ, dobijaš ga sa dve godine, priča je nerealna. Mi stalno držimo se toga. Ja nagovaram roditelje da ne beže od vakcinacije. Otputovaćete u Holandiju ili će vam doći gosti iz Rumunije i vi znate da ste nevakcinisani. Razmislite ponovo. Da li će vas juriti država ili ko će koga priajviti, ali realno, priča je stvar kampanje pojedinaca”, rekao je pedijatar dr Zoran Bulatović.  

Nedavno su u Beogradu bili održani i protesti roditelja koji traže da vakcinacija dece bude uslovljena informisanim pristankom roditelja na vakcinaciju, a sve to kao odgovor na prisilu od strane države da dece moraju biti vakcinisana, jer u suprotnom su propisane i određene kaznene mere.

“15 država ili 16 ima obaveznu vakcinaciju po zakonu u Evropi, a oko 15-ak nema. Međutim, činjenica je da se doktorima u tih 14 zemalja veruje. Veruje se i u onima gde je zakonom regulisano. Veruje se i doktorima u Srbiji. OD nas zavisi. Svi nas pitaju da li da vakcinišu svoju decu. Jer niko neće da mu dete bude zdravstveno ugroženo i umre od teške bolesti. AKo mi kao lekari ne možemo da ih dobijemo, onda nemamo autoritet. S druge strane postoje kolege koje bi država trebalo da procesuira, jer mi između sebe znamo, ali ih nećemo prijavljivati”, rekao je Bulatović. 

MMR vakcina štiti protiv tri virusne bolesti – malih boginja (morbilli), crvenke (rubelle) i zaušaka (mumpsa).

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.