Vakcinacijom do prevencije raka

VIDEO K9: Rak glića materice je jedno od najčešćih oboljenja u našoj zemlji. Zna se da u većini slučajeva kao uzrok ove bolesti javlja se HPV virus.

520

Pre osam godina pronađena je vakcina koja moež da preventira pojavu ove bolesti i samim tim znatno smanji broj obolelih. U toku je sprovođenje dobrovljne vakcinacije ovom vakcinom u Vojvodini.

Sekretarijat za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju je oformio poseban program zdravstvene zaštite koja se tiče prevencije devojčica u školskom uzrastu HPV vakcinacijom kojom se može preventirati rak grlića materice. To podrazumeva da će prvo biti urađena edukacija roditelja o važnosti ove vakcine, a zatim i ukoliko dođe do dovoljnog broja pozitivnih odgovora i sama vakcinacija.

Informisanje o ovj vakcini je veoma važno zato što je naša zemlja prva po obolevanju od raka grlića materice u Evropi, kaže Vesna. U Vojvodini od ove bolesti oboli 330 žena a umire oko 140. Iz Sekretarijata za zdravstvo dodaju i da kada znamo da postoji uzrok ovih bolesti a su humano papiloma virusi koji na ovaj način mogu da se spreče oni kažu da su dužni da to predlože Vojvodini.

Kako kažu iz Kliničkog centra Vojvodine o ovom virusu se malo zna a on se vodi kao najčešća seksualno prenosiva bolest. Svi karcinomi grlića materice sadrže HPV viruse postoje i dodatni faktori ali je u svakom karcinomu našao tip 16 i 18.

Ova vakcina se u svetu primenjuje od 2006. godine. Ustanovljeno je da ona deluje bar 8 godina, a možda i više. Edukacija roditelja u Vojvodini je već počela. Ukoliko se ovaj sistem vakcinacije implementira, vakcinacija devojčica će biti besplatna.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.