Vakcinacija – pravo na izbor

VIDEO K9: U XXI veku, u vreme vladavine ljudskih prava, logično je da i roditelji imaju to pravo da zaštite svoju decu na način na koji smatraju da je u njihovom najboljem interesu, smatraju članovi Građanske inicijative za neobaveznu vakcinaciju. Oni su u emisiji "Otvoreni ekran" istakli da se prvenstveno zalažu za informisani pristanak i odluku roditelja u izboru da li da svoju decu podvrgnu vakcinaciji.

0
8340

Prilikom obavezne vakcinacije zabrinjavajuće je odsustvo bilo kakvih informacija o samoj vakcini, koja se inače daje rutinski, njenoj nameni, kontraindikacijama ili reakcijama koje dete može imati na nju.

Građanska inicijativa za neobaveznu vakcinaciju nije protiv vakcinacije dece protiv zaraznih bolesti, već se zalaže za informisani pristanak i slobodno odlučivanje roditelja na ovaj čin, kao što je to slučaj kod svake druge lekarske intervencije.

“Da se prvo sve informacije obelodane, da svaki stanovnik Republike Srbije dobije mogućnost da sazna šta su vakcine, ko ih proizvodi, na koji način i kojom tehnologijom, šta ulazi u sastav te tečnosti koja se ubrizgava u mišić detetu, ili koja se pije, oralno unosi, kakve su neželjene reakcije, jer svakako postoje i, naravno, benefiti”, navela je Dragana Baša iz Građanske inicijative za neobaveznu vakcinaciju.

Lekari danas govore samo o pozitivnim stranama vakcinacije dece, zahvaljujući kojoj su iskorenjene brojne bolesti, ali građani moraju biti upoznati i sa onom drugom stranom i istraživanjima koja ukazuju na nuspojave mogu biti pogubne kod određenog broja dece. Jelena Doder uverena je da je zdravstveno stanje njenog mlađeg sina, kojem je dijagnosikovan pervazivni razvojni poremećaj sa elementima autizma, uzrokovano primanjem MMR vakcine.

“Ono što je kod mene izazvalo sumnju je to što je moje dete apsolutno sve radilo po kalendaru, po razvojnoj mapi dece za određeni uzrast. I sedelo na vreme i puzalo, progovorilo, prohodalo, apsolutno imalo interakciju s porodicom, starijim bratom, igralo se u društvu s vršnjacima… I onda primite vakcinu, dođete do gomile nekih akutnih stanja u organizmu, do upalnih procesa do raznih tih promena koje vidite kod svog deteta koje do tada niste imali i vidite da polako vaše dete, jednostavno se menja”, ispričala je Doder.

Istraživanja pokazuju da je ovaj slučaj daleko od usamljenog u svetu, stroga informisanost i slobodna volja moraju biti omogućeni roditeljima, smatra Baša.

Ova Građanska inicijativa se od 2014. godine u tri navrata na razne načine obraćala Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti koji propisuje obaveznu vakcinaciju. Od odgovora, koji još nije stigao, zavisiće i njihovo kasnije delovanje, a u slučaju negativne odluke, obratiće se i međunarodnom sudu.

“I tražićemo da se dalje, sa te neke međunarodne instance, proceni da li je zaista obavezna vakcinacija, ili već sada prisilna vakcinacija dece u Srbiji u skladu sa međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima, pogotovo u skladu sa međunarodnom konvencijom o zaštiti ljudskih prava u primeni medicine i biologije, odnosno bioetike”, rekla je Baša.

U Građanskoj inicijativi za neobaveznu vakcinaciju smatraju da svaki stanovnik ove planete i svaki roditelj, kao i svaki pacijent, istakla je Baša, ima pravo na slobodno odlučivanje i potpunu informisanost o preporučenoj medicinskoj meri koju mu lekar preporučuje i da u skladu s tim slobodno donosi odluke.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.