Uzburkana afera nestalih beba

VIDEO K9: Udruženja roditelja koji sumnjaju da su njihove bebe proteklih decenija nestajale iz porodilišta širom Srbije, uspela su svojim radom ove godine da pokrenu problem sa mrtve tačke, rekla je u emisiji Otvoreni ekran sekretarka Udruženja roditelja nestalih beba Vojvodine, Ana Pejić.

0
258

Registracija udruženja roditelja nestalih beba i njihove akcije ove godine uzburkale su ovu aferu i stvari pokrenule sa mrtve tačke, rekla je sekretarka ovog udruženja u Vojvodini, o čemu govori i odluka Komiteta ministara Saveta Evrope koji je zasedao 6. decembra.

“Prvu odluku koju su doneli da će nesprovođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u ovom slučaju biti predmet njihove svake sednice. Znači, toliko smo se izborili da ćemo biti na svakoj njihovoj sednici na dnevnom redu. To je presedan. Pošto Srbija nije član EU, oni nemaju pravne mehanizme da nateraju, ali jedan od načina je da su oštro osudili nesprovođenje odluke suda”, navela je Pejić.

Ona je dodala da je nedavno formirano i Udruženje roditelja nestalih beba Beograda i sada od četiri ovakva udruženja u Srbiji, tri su združena i nastupaju kao jedno. Članovi tog komiteta su pre sednice dobili tri izveštaja, od udruženja roditelja nestalih beba.

“Tri izveštaja su dobili. Oni kad dobiju taj izveštaj, vrate ga Vladi Srbije i kažu ‘izvolite, vidite šta su nama pisali, pa ako hoćete nešto da osporite ili da proširite, vi odgovoritena to’. Međutim, Vlada Srbije nije odgovorila ni na jedno od ta naša tri pisma, što je njih i dodatno razljutilo, u smislu da li je to nezainteresovanost ili nemanje odgovora na to što smo mi pisali. Uglavnom, nije stigao odgovornost”, kazala je Pejić.

Udruženja su u svojim pismima navela da država po tom pitanju nije uradila ništa, navala je Pejić i dodala da je u prethodnom pismu koje je pisala ministarka pravde u februaru, iznesena gomila neistina, među kojima i tvrdnja da država samo što nije rešila ovaj problem, da je formirana komisija koja će baviti ovim pitanjem, te da je donesena prvostepena presuda u jednom slučaju, koji je, tvrdi Pejić, praktično stopiran nakon što se javno pravobranilaštvo žalilo višem sudu.

“Hteli su da objasne Evropi kako se ovde nešto radi. To je u stvari jedno foliranje. Mi smo njima objasnili kroz naše dopise, da prvo, komisija koju je osnovala Vlada Srbije u martu mesecu ove godine, nije komisija za rešavanje naših slučajeva. A kako smo im doskočili u tome? Tako što smo zatrpali sa našim krivičnim prijavama”, izjavila je Pejić.

Sam naziv komisije, Kontola rada državnih organa, postupanje državnih organa u aferi nestalih beba, zaključila je Pejić, govori da je Vlada Srbije ovu komisiju oformila zapravo sebi, kako bi je izveštavala o napretku u rešavanju ovog problema, a ne kao što je to u javnosti plasirano, kao telo koje će vršiti istrage koje će dovoditi do konkretnih rezultata u pojedinačnim slučajevima.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.