Uvođenje preventivnih mera za veću bezbednost učenika

VIDEO K9: Na jučerašnjoj sednici Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Grada Novog Sada predstavljen je paket preventivnih mera koje će doprineti većoj bezbednost učenika.

0
286

Ovim merama predviđeno je uvođenje dodatnih školskih aktivnosti u vidu sekcija i kreativnih radionica koje se odnose na sport, kulturu, umetnost, a u kojima će tokom cele školske godine učestvovati đaci.

Planirano je da se redovno sprovode i školska i međuškolska takmičenja u sportu i raznim drugim disciplinama, da najbolji budu nagrađivani, kao i da se deci omogući da posećuju pozorište i druge kulturne institucije. U okviru evaluacije rezultata projekta biće vršene ankete koje će ukazivati na to kako sprovedene mere utiču na ciljnu grupu, mlade ljude.

Do sada je Grad Novi Sad omogućio deci osnovnoškolskog uzrasta besplatno bavljenje sportom u školskim salama, a cilj je da se taj poduhvat preslika i na učenike srednjih škola.

“Smatram da je veoma važno da se čuje i glas učenika putem Školskog parlamenta, da oni kažu koja su njihova interesovanja i očekivanja i na koji način bi oni voleli da obogate svoj društveni život, ali na zdravim osnovama. Koordinaciono telo će imati punu podršku Grada u sprovođenju predloženih mera pružanja alternative mladima, kako bi se smanjila stopa narkomanije i alkoholizma. Mere koje će uvesti Grad u saradnji sa školama i što je najvažnije, roditeljima, imaju za cilj podizanje stepena još veće bezbednosti maloletnika u gradu i njihovog kvalitetnijeg života”, rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Prema podacima Policijske uprave Novi Sad, na teritoriji Južnobačkog okruga je tokom protekle školske godine za 13 posto smanjen broj slučajeva vršnjačkog nasilja koji su se desili u školi ili neposrednom okruženju, a prijavljeni su policiji, a za 36 procenata je smanjen broj krivičnih dela koja su evidentirana u školi i okruženju. Takođe je naglašeno da je poslednjih pet godina tendencija smanjenja krivičnih dela.

Na sastanku je zaključeno da je neophodno i izuzetno važno da se u novosadskim osnovnim školama krene sa edukacijama za roditelje na kojima će ih stručne osobe uputiti u problematiku narkomanije i alkoholizma među mladima, ali ih i upoznati sa alternativnim načinima kako bi svojoj deci mogli pomoći da ostanu dalje od te pošasti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.