Uvođenje časova odbrane u srednje škole nakon skoro tri decenije

VIDEO K9: Srednjoškolce u Srbiji od sledeće školske godine očekuju i časovi posvećeni odbrani, civilnoj zaštiti i reagovanju tokom pririodnih katastrofa i elementarnih nepogoda, kažu u Centru Ministarstva odbrane za lokalnu samoupravu Novi Sad.

0
302

Od iduće školske godine svi đaci završnih razreda srednjih škola imaće časove na kojima će učiti o odbrani, civilnoj zaštiti i reagovanju tokom prirodnih katastrofa i elementarnih nepogoda.

Nastavu će sprovoditi odeljenske starešine, a po potrebi, biće pozivani i sručnjaci iz Ministarstva odbrane. Oblasti koje će biti obrađivane na časovima su Vojska Srbije u sistemu odbrane zemlje, kako se postaje profesionalni vojnik, vojna obaveza u Srbiji, koji su oblici neoružanog otpora, kao i teme iz oblasti civilne zaštite.

“Polazna osnova za uvođenje časova odbrane u srednje škole su izmene i dopune zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi gde je članom 79A, stav 3 definisano da se za obučavanje građana, da se uvodi obučavanje građana u sistem obrazovanja Republike Srbije”, precizirao je major Darko Crljenica, načelnik Centra Ministrastva odbrane za Novi Sad.

Prema njegovim rečima, pilot projektom Ministarstva odbrane i Ministarstva prosvete već je obuhvaćena ova vrsta nastave u školskoj 2018/2019. godini. Cilj projekta, naveo je Crljenica, je da se oživi civilna komponenta odbrane.

“U školskoj 2018/2019. godini, Ministarstvo odbrane je uputilo inicijativu Ministarstvu obrazovanja i tehnološkog razvoja koji su inicijativu prihvatili i uputili je svim srednjim školama na teritoriji Republike Srbije da se kao pilot projekat realizuju časovi iz ove oblasti. Mi smo, kao stručni nosilac i teritorijalni organ Ministarstva odbrane organizovali na teritoriji naše odgovornosti Južnobačkog okruga i realizovali smo to u drugom polugodištu školske godine u 42 škole i 225 završnih razreda srednjih škola, teme iz ovih oblasti”, rekao je Crljenica.

On je podsetio da skoro tri decenije u Srbiji nije postojala sistematska i organizovana edukacija stanovništva o bezbednosti i odbrani zemlje. To je, kako je rekao, ostavilo posledice na postupanje građana u okolnostima koje zahtevaju drugačije reagovanje od svakidašnjeg. Za nastavu koja će biti sprovođena u školama postoje kvalifikovani kadrovi.

“Predviđeno je Direktivom Ministarstva prosvete da nastavu iz ove oblasti izvode odeljenske starešine i radi realizacije nastave Ministarstvo odbrane je izradilo i podsetnike za realizaciju obuke i promo sadržaj koji mogu uspešeno koristiti u realizaciji nastave sa svojim učenicima. Centar Ministarstva odbrane ima dovoljno stručnog i kvalitetnog kadra koji pruža stručnu pomoć i učestvuje u realizaciji ove nastave, kao što smo učestvovali, kao što sam rekao, u sve 42 škole Južno Bačkog okruga”, kazao je Crljenica.

U Ministarstvu odbrane smatraju da itekako postoji potreba da se znanja o sistemu odbrane učine prijemčivima učenicima kroz adekvatan pedagoški rad.

Najmlađi punoletni deo stanovništva, kako svojim činjenjem tako i nečinjenjem, prema rečima majora Crljenice, doprinosi odbrani i sveopštoj bezbednosti svoje zemlje, a na ovaj način se afirmišu tradicionalne društvene vrednosti, poput očuvanja identiteta i državnih vrednosti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.