Uvid u birački spisak za referendum

VIDEO K9: Na Trgu Mladenaca 7 u Novom Sadu izložen je deo biračkog spiska za predstojeći referendum o promeni Ustava, na koji sugrađani mogu da traže korekcije o svojim podacima do 31. decembra.

0
8

Deo biračkog spiska za teritoriju Grada Novog Sada za republički referendum radi utvrđivanja Akta o promeni Ustava Republike Srbije, raspisan za 16. januar 2022. godine, izložen je u sedištu Gradske uprave za opšte poslove na Trgu mladenaca 7, a građani mogu da izvrše uvid i traže upis, brisanje, izmenu, dopunu ili ispravku podataka u biračkom spisku, do njegovog zaključenja, odnosno do 31. decembra.

Od 1. do 12. januara ove radnje će, kako je saopšteno, moći da obave na osnovu rešenja Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

U birački spisak se, u skladu sa zakonom, upisuje lice koje ima biračko pravo, odnosno punoletan poslovno sposoban državljanin Republike Srbije, kao i maloletnici koji će biračko pravo steći najkasnije 16. januara 2022, prema mestu prebivališta.

Za predstojeći republički referendum za birača sa boravištem u inostranstvu, po podnetom zahtevu, biće upisan podatak da će glasati prema mestu boravišta u inostranstvu na osnovu rešenja Gradske uprave za opšte poslove, ukoliko ima prebivalište na teritoriji Novog Sada.

Ovaj zahtev se podnosi najkasnije pet dana pre dana zaključenja biračkog spiska, odnosno najkasnije 25. decembra, preko diplomatsko-konzularnog predstavništva Srbije. Ovaj podatak u birački spisak Gradska uprava za opšte poslove upisuje po mestu poslednjeg prebivališta birača pre odlaska u inostranstvo, odnosno prema poslednjem prebivalištu jednog od njegovih roditelja.

Građani mogu podneti zahtev Gradskoj upravi za opšte poslove najkasnije pet dana pre dana zaključenja biračkog spiska, odnosno najkasnije 25. decembra 2021. godine, da se u birački spisak upiše podatak da će na predstojećem republičkom referendumu glasati prema mestu boravišta u zemlji.

Interno raseljeno lice upisuje ce u birački spisak prema mestu u kome je prijavljeno kao takvo. Zahtev za upis, brisanje, izmenu, dopunu ili ispravku biračkog spiska, uz odgovarajuće dokaze, podnosi se Gradskoj upravi za opšte poslove Novog Sada u vremenu od 7,30 do 15,30 časova.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.