Uvedeno elektronsko glasanje u Skupštini Novog Sada

VIDEO K9: Naredne sednice Skupštine Grada će biti vođene elektronskim putem. Radi se o aplikaciji "ePoslovnik" koju su razvili programeri JKP "Informatika", što će značajno unaprediti tok glasanja i merenje vremena izlaganja odbornika.

0
1031

Predstavnici medija su bili u prilici danas da testiraju aplikaciju kroz simulaciju sednice Skupštine Grada i da se bolje upoznaju sa samim tokom glasanja.

Odbornici su već imali priliku da koriste “ePoslovnik” na sednici prošle nedelje i kako kaže predsednik Skupštine Grada, sve je prošlo u najboljem redu.

“Već samim tim smo pokazali da Novi Sad jeste centar IT tehnologija i verujemo da će i druge Skupštine, ne samo u Srbiji, nego i u regionu uzeti ovaj sistem od Informatike, od novosadske Informatike, što će biti dodatni priliv u budžet grada Novog Sada, samim tim što ćemo i mi ovde uskratiti određena sredstva”, rekao je Zdravko Jelušić, predsednik Skupštine Grada Novog Sada.

Novim skupštinskim Poslovnikom je predviđeno da se sednice vode u potpunosti elektronskim putem, a sa ovom aplikacijom je to i omogućeno. Zahvaljujući timu programera iz “Informatike” očekuje se i značajna ušteda novca.

“Sistem nije koštao previše mi smo budžetirali samo dva miliona dinara za ovaj sistem i ukoliko se poredi sa tim da očekujemo uštede samo na štampanim materijalima, između četiri i po i šest miliona dinara koliki su i bili troškovi u prethodnim godinama morate da se složite da to jeste više nego velika ušteda”, naveo je Jelušić.

Planirano je da će programeri iz Informatike biti prisutni na naredne tri sednice Skupštine Grada, kako bi sve prošlo u najboljem redu. Aplikacija je rađena savremenim tehnologijama i alatima.

“Softver za pripremu materijala, odnosno za vođenje sednica elektronskih, rađen je u “C#” tehnologiji, ovaj “.NET-u”. Korišćen je “SignalR” , ovaj tehnologija za komunikaciju sa svim klijentima u realnom vremenu. Pored toga baza je “SQL server 2012”, kazao je Dušan Tatić, programer u JKP “Informatika”.

Inicijalna izrada aplikacije “ePoslovnik” je trajala oko dva-tri meseca sa implementacijom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.