Utrostručen broja patrola Kfora na Kosovu

Misija Kfor saopštila je da je pojačano prisustvo na severu Kosova i da je utrostručen broja patrola, uključujući i duž administrativne linije.

0
11

Kfor je potvrdio da je od maja 2023. na Kosovu raspoređeno 1.000 dodatnih vojnika, što predstavlja najveće pojačanje ove misije u poslednjih 10 godina, prenosi RTS.

U odgovoru na pitanje prištinskih medija o izjavi ministra unutrašnjih poslova u Prištini Đeljalja Svečlje da ima oko 400 “ekstremista” koji se obučavaju u blizini Kosova, Kfor je saopštio da je pojačao prisustvo na severu Kosova.

Pored toga, Kfor je utrostručio broj patrola, uključujući i one duž administrativne linije.

“Komandant Kfora ostaje u bliskom kontaktu sa svim svojim glavnim kolegama, uključujući predstavnike bezbednosnih organizacija na Kosovu, načelnika Generalštaba oružanih snaga Srbije, Euleksa, UN, OEBS i diplomatskog kora”, navodi se u saopštenju.

U saopštenju Kfora navodi se da NATO nastavlja da podstiče Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu uz posredovanje EU, kao jedinom načinu za rešavanje otvorenih pitanja i postizanje rešenja koja poštuju prava svih zajednica.

“Ovo je ključ održive bezbednosti na Kosovu i stabilnosti u regionu”, navodi se u odgovoru Kfora.

(Beta, RTS)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.