Utihnule ribolovne vode

VIDEO K9: Temperatura Dunava je oko 13 stepeni, a vodostaj je neobično nizak za ovo doba godine. Sa zahlađenjem i ribolovne vode su utihnule, a ribolovci do boljih vremenskih prilika spakovali svoju opremu.

0
356

Poslednje zahlađenje je dovelo di do pada temperature vode, zbog čega je mrest na određenim vodama prekinut, a na pojedinim vodama na severu Bačke zapaženo i je uginuće ribe.

“Znači, to su prolećne viremije ribe, konkretno u pitanju je tostolobik, na delovima severne Bačke, na par ribolovnih voda se to pojavilo. Zašto se to pojavi, kako se pojavi, vidite svake godine to postoji. Svake godine je negde nekakav pomor. Nekad to bude drastičnije, nekad manje drastično, ali u principu, ovo nije nešto zabrinjavajuće. Naravno, ribočuvarska služba je i za protekle praznike radila, pa su pokupili tu ribu, izneli je iz vode i uništili je, deponovali je, da kažem, na bezbedan način”, naveo je Dušan Jovanović,predsednik Ribolovačkog saveza Vojvodine.

Jovanović kaže da je u pitanju nekoliko džakova ribe, što nije zabrinjavajuće. Od novina, Jovanović još ističe da je Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo raspisao je konkurs za dodelu ribarskih područja, na kojem će konkurisati i Ribolovački savez Vojvodine.

“Ono što će biti interesantno za ribolovce, u konkursu je inače i donji tok Tise, od 65. km do nultog km. Naravno da će Ribolovački savez sa svojom najmoćnijom tehnikom, opremom, ribočuvarskom službom, se javiti i za taj deo Tise. Prema tome, kao što smo to prošli put pričali, ovaj deo Tise je nezaštićen, tamo se kreću neki čuvari bivšeg korisnika koji nemaju ingerenciju, ali dobro, ko god da se kreće, malo da bude reda”, rekao je Jovanović.

Ribolovački savez će konkurisati i za upravljanje rekom Bosut, koja je već više od godinu dana nezaštićena. Jovanović podseća da još uvek traje prikupljanje peticija za uvođenje korisničke dozvole, koja bi trebalo da bude za 30% jeftinija nego sadašnja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.