Uticaj nasleđa ruske imperije

VIDEO K9: Jačanje nacionalizma, kako se pokazalo, karakteristično je za zemlje nastale raspadom države u čijem su se satavu do tada nalazile, a sam nacionalizam često je jedan od uzroka takvog raspada.

0
371

Očigledan primer za to je bivša Jugoslavija nakon čijeg raspada su u skoro svim njenim bivšim republikama, uključujući i Srbiju, krila dobile upravo stranke desne orijentacije.

Mnogi ovaj obrazac danas primenjuju i na Rusiju, poredeći stanje društvu te zemlje danas sa periodom kada je bila deo SSSR. Rusija je stvorena kao imperija i ona ne može drugačije da postoji, ocenio je u emisiji Otvoreni ekran Vlada Rošulj, predsednik IO PO SPO, koji je od 1987. godine različitim povodima u nekoliko navrata boravio u toj zemlji.

Ruski nacionalizam, kako je rekao, oduvek je bio prisutan i ne može se reći da ga je Vladimir Putin doneo ili vratio Rusima nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Idealna demokratska država ne postoji u svetu, rekao je Rošulj, a Rusi su naučili da naprave privid demokratije, poštuju višepartijski sistem i tako dalje. Ipak, zaključio je on, ostao je sindrom vođe koji Rusi poštuju, kao i predrasude prema Zapadu koji značajno utiče na formiranje unutrašnje, spoljne, pa i globalne politike.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.