Uticaj nasleđa ruske imperije

VIDEO K9: Jačanje nacionalizma, kako se pokazalo, karakteristično je za zemlje nastale raspadom države u čijem su se satavu do tada nalazile, a sam nacionalizam često je jedan od uzroka takvog raspada.

247

Očigledan primer za to je bivša Jugoslavija nakon čijeg raspada su u skoro svim njenim bivšim republikama, uključujući i Srbiju, krila dobile upravo stranke desne orijentacije.

Mnogi ovaj obrazac danas primenjuju i na Rusiju, poredeći stanje društvu te zemlje danas sa periodom kada je bila deo SSSR. Rusija je stvorena kao imperija i ona ne može drugačije da postoji, ocenio je u emisiji Otvoreni ekran Vlada Rošulj, predsednik IO PO SPO, koji je od 1987. godine različitim povodima u nekoliko navrata boravio u toj zemlji.

Ruski nacionalizam, kako je rekao, oduvek je bio prisutan i ne može se reći da ga je Vladimir Putin doneo ili vratio Rusima nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Idealna demokratska država ne postoji u svetu, rekao je Rošulj, a Rusi su naučili da naprave privid demokratije, poštuju višepartijski sistem i tako dalje. Ipak, zaključio je on, ostao je sindrom vođe koji Rusi poštuju, kao i predrasude prema Zapadu koji značajno utiče na formiranje unutrašnje, spoljne, pa i globalne politike.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.