Usvojiti propise u cilju prevencije torture

VIDEO K9: Povodom 26. juna, Međunarodnog dana podrške žrtvama torture, Pokrajinski ombudsman podsetio je da su korisnici i korisnice socijalnih ustanova često žrtve torture i da je potrebno što pre usvojiti propise kako bi se ta tortura sprečila i gde bi se na adekvatan način u određenim ustanovama izolovali oni čije ponašanje ugrožava druge.

667

Korisnice i korisnici ustanova socijalne zaštite su i osobe čije zdravstveno stanje je takvo da može dovesti do njihovog samopovređivanja ili povređivanja drugih lica u njihovom okruženju.

Uprkos tome, ustanove socijalne zaštite u Srbiji, odnosno Vojvodini još uvek nemaju poseban pravilnik za primenu mera fizičkog sputavanja i izolacije korisnika.

“Pokrajinski ombudsman prošle godine je sproveo ispitivanje u ustanovama socijalne zaštite u vezi pojave torture i ustanovljeno je da ne postoji jednoobrazno regulisanje kako postupati u slučajevima kad treba fizičko sputavanje preduzeti, odnosno treba izolovati one ljude koji su smešteni u tim ustanovama. Pokrajinski ombudsdman smatra da donošenjem pravilnika u tome koje mere u kojim slučajevima treba preduzeti bi u mnogome doprineo eventualnom ignorisanju pojave torture, a i zaposlenima u tim ustanovama bilo bi mnogo lakše”, rekla je Aniko Širkova, zamenica Pokrajinskog ombudsmana.

Osim što bi obezbedila obaveznost i jednooobraznost postupanja po odgovarajućim normama, direktori ustanova socijalne zaštite smatraju da bi odgovarajuća regulativa znatno smanjila i prostor za greške i arbitrarnosti, dodala je naša sagovornica.

Osobe izložene torturi, mučenjui drugim oblicima nehumanog i nečovečnog postupanja žrtve su najgrubljeg kršenja osnovnih ljudskih prava. Zbog surovosti ovakvih postupaka ne iznenađuje to da se o njima nerado govori izvan stručnih krugova, jednako kao i o traumama žrtava i njihovih najbližih.

“U ustanovama ljudi koji su smešteni zbog svog zdravstvenog stanja na neki način su nevidljiva grupa, o njihovim problemima malo se priča, a moramo priznati da su i zaposaleni u tim ustanovama nekako prepušteni sami sebi. Oni naprave neka pravila kako da postupe, međutim, apelujemo na nadležne, pogotovo na ministarstvo da poradi na tom pitanju i da se donese jedinstveni pravilnik za celu zemlju”, kazala je Širkova.

Taj pravilnik će, ne samo unaprediti kvalitet usluga u ovim ustanovama, nego doprineti i prevenciji torture, mučenja i drugih oblika nehumanog i nečovečnog postupanja prema jednoj od najranjivijih društvenih grupa, stav je Pokrajinskog zaštitnika građana.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.