Usvojena Odluka o izboru pokrajinskih poslanika

VIDEO K9: Poslanici Skupštine Vojvodine na današnjoj sednici usvojili su novu Odluku o izboru pokrajinskih poslanika. Iz vladajuće koalicije navode da je ova odluka morala da bude usvojena zbog usklađivanja sa republičkim zakonom iz 2022. i da nema veze sa prevremenim izborima najavljenim za decembar. Opozijca, sa druge strane, ima drugačiji stav.

0
26

Poslanici Skupštine Vojvodine usvojili su, većinom glasova vladajuće koalicije, novu odluku o izboru pokrajinskih poslanika.

Izmenama je smanjen broj potpisa koji je neophodan za izbornu listu na 4.000 overenih potpisa birača, umesto sadašnjih 6.000, dok će podnosioci manjinskih izbornih lista morati da prikupe 2.000, što je za hiljadu manje nego do sada.

Takođe, ovim izmenama zabranjuje se koalicija stranke i grupe građana i propisuje da nosilac izborne liste ne mora da ima prebivalište u Vojvodini.

Za opoziciju su pak ove izmene sporne, zbog čega nisu za njih glasali.

Šef poslaničke grupe SNS Dmitar Stanišić nije želeo da komentariše najavljene pokrajinske izbore za decembar, kao ni to da li će SNS podržati predlog o samoraspuštanju Skupština Vojvodine kako bi bili održani prevremeni izbori, jer su redovni izbori predviđeni za proleće.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.