Usvojen Zakon o stanovanju

VIDEO K9: Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o stanovanju i održavanju zgrada, koji, kako je navedeno, treba da omogući minimum odražavanja svake zgrade prvenstveno radi bezbednosti građana, a koje će morati da imaju upravnika. Predlagači zakona tvrde da će on uvesti reda u oblasti stanovanja i neće doneti nove namete građanima. U Udruženju za zaštitu prava i potreba stanara Srbije smatraju, međutim, da bi novi zakon mogao skupo da košta vlasnike stanova, ukoliko ne reaguju na vreme.

552

Skupština Srbije usvojila je danas i izmene Zakona o komunalnim delatnostima koje bi trebalo da poboljšaju efikasnost i kvalitet komunalnih delatnosti i konkurentnost u toj oblasti.

U poređenju sa 94 drugih gradova i opština u zemlji koje su obišli, Novi Sad je daleko najuređeniji i najčistiji, rekao je predsednik Udruženja za zaštitu prava i potreba stanara Srbije Božidar Šiljegović u emisiji Otvoreni ekran.

“Za Novi Sad mogu da pohvalim čistoću, zaista, da ljudi rade vrlo korektno. Što se tiče organizacije grada, ima malo podzemnih kontejnera, što nije dobro. Sa druge strane, prigradska naselja su u manjoj vrednosti održavanja u odnosu na naselja koja su u centralnom delu. Daleko je Novi Sad čišći nego Beograd, kao predsednik Udruženja koje je dosta dobro upućeno u organizaciju poslovanja i rada javnih i komunalnih preduzeća na teritoriji Srbije, mogu da kažem da možemo da pohvalimo rukovodstvo Novog Sada i građane na prvom mestu”, naveo je Šiljegović.

Ovo Udruženje, međutim, ima niz zamerki na novi Zakon o stanovanju, počev od načina izbora i predviđenih kvalifikacija upravnika, do previsokih kazni koje će, naveo je Šiljegović, vlasnici stambenih jedinica morati da plaćaju ukoliko njihove zgrade ne budu ispunjavale propisane zakonske odredbe.

“Specifična stvar u novom zakonu, znači, svuda je okarakterisano, u svim tačkama, aspektima, amandmanima, na koji način će biti kažnjen stanar koji ne plati. A nigde se ne kaže u zakonu koje su obaveze prema komunalnom preduzeću koje ne ispuni obaveze koje treba da obavi, nigde nije precizno izdefinisano šta treba da radi taj upravnik. Praktično, na mala vrata se uvodi stečajni upravnik, koji treba sad ono sve što lokalna uprava i javna komunalna preduzeća nisu radila za poslednjih 15 godina, to treba da plati sad stanar”, rekao je Šiljegović.

Prema novom zakonu, naveo je Šiljegović, vlasnici stanova u stambenim zgradama ostaće i bez zajedničkih prostorija.

“Skupštine zgrade sad imaju zajednički prostor koji su vlasnici stanova kupovali sa svojim stanovima. To se sad gubi. Znači, vlasnici stanova ostaju bez tog zajedničkog prostora i taj zajednički prostor pripada opštinskoj upravi. I vi vidite jednu stvar, znači, praktično, sa svime raspolaže lokalna uprava”, smatra Šiljegović.

On je poručio građanima da se što pre organizuju i dokumentuju sve ono što ne valja i što bi trebalo da se uradi oko njihovih stambenih objekata i da te zahteve dostave nadležnim javno-komunalnim preduzećema, kako bi zaštitili svoje stanarsko pravo i spremni ušli u primenu novog zakona.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.