Usvojen rebalans pokrajinskog budžeta

VIDEO K9: U Skupštini Vojvodine danas je usvojen rebalans pokrajinskog budžeta za koji poslanici vladajuće koalicije tvrde da je rezultat dobro i odgovorno vođene ekonomske i budžetske politike, a opozicija da predstavlja odraz slabosti i nerealnog planiranja.

0
28

Drugi rebalans aktuelnog budžeta Vojvodine doveo je do njegovog rekordnog nivoa povećanjem za šest milijardi dinara na iznos od 95,16 milijardi dinara.

Povećanom obimu budžetskih stredstava doprineli su, kako je pojašnjeno, u najvećoj meri prihodi od poreza na dobit korporacija koji je za oko 5,3 milijarde dinara veći od prvobitno planiranog, zatim, prenošenje neutrošenog novca te odluka da se Pokrajina ipak za sada ne zadužuje dugoročno kod Evropske banke za obnovu i razvoj za 450 miliona dinara.

U obrazloženju je istaknuto i da je za 4,8 milijardi povećan obim izdataka koji spadaju u kapitalne i investicione.

Prema rečima predsednika Pokrajinske vlade, Igora Mirovića, odlučeno je da, nakon završetka Kamenice 2 i u toku radova na izgradnji Kamenice 3, krenu radovi na sanaciji Kamenice 1, za šta je opredeljeno 700 miliona dinara.

Osim toga, za nabavku novog aparata za zračenje na Institutu za onkologiju Vojvodine izdvojeno je 446 miliona dinara.

Ovim rebalasnom, između ostalog, stvaraju se, kako je rekao, uslovi za proširenje i obnavljanje sistema za navodnjavanje više od 20.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, završetak lokalnog puta Stapar-Sivac sa dodatnih 170 miliona dinara, a sa 534 miliona dinara okončanje investicije na zgradi Mišeluk Radio televizije Vojvodine.

Mirović je naglasio  da je najvažnija činjenica da trend rasta budžeta, što je, kako je naveo, merilo realnih okolnosti, kretanja i rezultat povećanja poreskih prihoda i plod rasta vojvođanske privrede i upošljavanja.

Poslanici Srpske radikalne stranke nisu podržali predlog rebalansa budžeta poručivši da su njegovi autori “uskočili sami sebi u stomak”, što se videlo nakon prvog rebalansa koji usledio svega 40 dana nakon usvajanja budžeta za 2022. i obraćanja Evropskoj banci obratila EBRD za kredit od 450 miliona dinara za energetsku sanaciju, što su radikali tada kritikovali, kao i finansiranje, prema rečima poslanice Marine Nedeljković, većine svojih poslova iz tekuće budžetske rezerve od oko 3 milijarde dinara.

Zamerke su izneo i poslanik LSV Saša Šućurović koji je naveo da se vladajuća koalicija u Pokrajini hvali ulaganjem u poljoprivredu i u kanalsku mrežu, a ne misli na otklanjanje posledica suše.

On je podneo i inicijativu za sazivanje posebne sednice Skupštine Vojvodine koja će biti posvećena ovoj temi, ali je ta inicijativa odbijena jer, prema rečima predsednika Skupštine AP Vojvodine Ištvana Pastora, po poslovniku nije ispunila formalno-pravne uslove za razmatranje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.