Usvojen rebalans budžeta Novog Sada

VIDEO K9: Usvojenim rebalansom je budžet Novog Sada danas uvećan na rekordnih 46 milijardi dinara što će, prema rečima gradonačelnika, omogućiti veća izdvajanja za socijalna davanja, sport i penzionere. Opozicija je glasala protiv njegovog usvajanja tvrdeći da će najviše novca iz ovog viška otići za subvencije gradskim javnim preduzećima.

0
52

Ukupna planirana potrošnja za kapitalne investicije je, u odnosu na prvobitno planirani budžet Novog Sada gde je za tu svrhu bilo opredeljeno 14,8 milijardi dinara, rebalansom uvećan za milijardu i 610 miliona dinara.

Za kapitalne projekte, od kojih je 27 novih, među kojima i izgradnja nove toplane na Majevici, opredeljeno je 919 miliona dinara, dok je za putnu privredu izdvojeno dodatnih 603 miliona dinara, što će, uz sredstva iz rebalansa pokrajinskog bužeta od 850 miliona, ukupno činiti rekordnih 3 milijarde i 153 miliona dinara za tu svrhu.

Obezbeđena su i dodatna sredstva od 6,5 milionaa dinara za vantelesnu oplodnju, zatim za lične pratioce od 69,9 miliona, za lečenje dece i mladih od teških bolesti koje se ne mogu lečiti u Srbiji za 30 miliona, za novčanu pomoć penzionerima sa najnižim primanjima 50 miliona dinara, 35 miliona za socijalno ugrožene sugrađane, za oblast samozapošljavanja je izdvojeno dodatnih 15 miliona dinara, a 80 miliona za organizovanje sportskih manifestacija i takmičenja.

Rebalansom budžeta biće obezbeđeno i 407 miliona dinara za izmeštanje dalekovoda zbog izgradnje regionalne deponije, kao i 34 miliona dinara za opremanje novih vrtića u Ulici Miše Dimitrijevića i u Adicama. S obzirom da se šteta od nedavnog nevremena koje pogodilo gradsko područje još uvek procenjuje, moguće su kasnije izmene u pojedinim stavkama budžetskih rashoda, naveo je Milan Đurić, gradonačelnik Novog Sada.

Odbornička grupa koju čine DSS,   Nova DSS i POKS, “NADA za Novi Sad”, glasala je protiv predloženog rebalansa i, kasnije, kadrovskih rešenja koja su bila na dnevnom redu, a posebno su se osvrnuli na donošenje odluke o pokretanju izrade plana generalne regulacije između primarnog nasipa i Rečne flotile, popularno nazžvanog Novi sad na vodi, zbog kojeg su pre sednice održani protesti ispred gradskog parlamenta na poziv gradskih odbora nekoliko opozicionih stranaka.

Radikali su naglasili da će na današnjoj sednici glasati protiv izmene programa rada gradskih preduzeća.

Odbornici su većinom glasova danas usvojili rebalans gradskog budžeta, kojim je ove godine u gradskoj kasi rekordnih 46 milijardi dinara, što je pet i po milijardi više od prvobitno planiranog. Usvojeni su i predlog za izradu plana generalne regulacije parcela oko Ribarskog ostrva i Rečne flotile, kao i druga predložena dokumenta i kadrovska rešenja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.