Ustoličen patrijar Srpske pravoslavne crkve Porfirije

VIDEO K9: Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh Porfirije ustoličen je danas u Sabornoj crkvi u Beogradu kao 46. poglavar Srpske pravoslavne crkve.

8

Novi poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Porfirije, ustoličen je danas na molitvenoj svečanosti u Sabornoj crkvi u Beogradu, čime je preuzeo sva prava i dužnosti koji mu prema kanonima i crkvenom Ustavu pripadaju.

Patrijarh Porfirije izjavio je, neposredno po stupanju na tron, da će i njemu i Crkvi na prvom mestu biti stradalni Srbi sa Kosova, koji žive u neraskidivom jedinstvu sa Srbima bilo gde na svetu.

Novi patrijah je naveo i da se u svom radu neće kretati stazama pojedinačnih interesa niti će tu biti elemenata savremenog strančarenja i parcijalnog bavljenja politikom.

Služba patrijarha je služba prvog među jednakima, rekao je patrijarh srpski i dodao da će nastojati da, u meri svojih mogućnosti, neguje saborni duh.

Patrijarh se osvrnuo i na aktuelnu pandemiju korona virusa i rekao da su svi svesni ogromnih žrtava i stradanja od te bolesti, te pozvao na snagu i trezvenost.

Nakon svečanosti, novi patrijarh je u Patrijaršijski dom otišao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i srpskim članom Predsedništva BiH Milordom Dodikom, a s njima su otišli i drugi politički predstavnici Republike Srpske, kao i predstavnici verskih zajednica u Srbiji.

Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski Porfirije, rođen je 22. jula 1961. godine u Bečeju kao Prvoslav Perić. Osnovnu školu je završio u Čurugu, a Zmaj-Jovinu gimnaziju u Novom Sadu.

Zamonašen je u manastiru Visoki Dečani 1985. godine. Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1986. godine, a na poslediplomskim studijama u Atini boravio je od 1986. do 1990. godine.
Mitropolit je zagrebačko-ljubljanski od jula 2014. godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.