Ustanovama socijalne zaštite nedostaje još oko 750 radnika

VIDEO K9: Ustanovama socijalne zaštite nedostaje oko 750 zaposlenih za čije plate se sredstva mogu obezbediti preraspodelom novca opredeljenog za socijalnu zaštitu u budžetu Srbije za 2019. godinu. Ovo tvrde dva granska sindikata zaposlenih u socijalnoj zaštiti koja su poslanicima i vladi uputili inicijativu za predlog amandmana na zakon o budžetu.

893

Granski sindikat zdravstva i socijalne zaštite Nezavisnost i Novi sindikat socijalne zaštite Srbije uputili su Vladi Srbije, odnosno polslanicima Skupštine, predlog amandmana na predloženi Zakon o republičkom budžetu za 2019.

Izmena se odnosi na deo finansiranja funkcija ustanova socijalne zaštite, na taj način da sredstva namenjena za neke namene za koje u ovim sindikatima smatraju da su neopravdane u tako visokim iznosima, preusmere na popunjavanje broja zaposlenih koji nedostaju u sistemu socijalne zaštite, koji je u manjku zbog odluke o maksimalnom broju zaposlenih iz 2017. godine.

“Konkretno mi smo zahtevali, odnosno predložili da se ukupno oko 500 miliona dinara preusmeri na klasifikacije za obezbeđivanje plata tih radnika i da se u 2019. godini izvrši popuna tih nedostajućih radnih mesta u ustanovama socijalne zaštite”, rekao je za Kanal 9 Zoran Nikodijević ispred Novog sindikata socijalne zaštite Srbije.

Centri za socijalni rad, domovi za brigu o deci, o starim licima, domovi koji brinu o licima sa mentalnim smetnjama, zavodi za vaspitanje dece i omladine, centri za porodični smeštaj i useljenje u manjku su za oko 750 zaposlenih na neodređeno vreme u odnosu na broj koji je odobrila Vlada Srbije, kaže Nikodijević, što ozbiljno dovodi u pitanje njihov efikasan rad.

“Tako da smo mi tražili da se praktično poludecenijska nepravda prema sistemu socijalne zaštite ovo ispravi na taj način da se obezbedi dovoljan broj ljudi da bi se izbegao jedan sistemski mobing koji postoji prema zaposlenima u ustanovama socijalne zaštite”, naveo je Nikodijević.

Dodatni argument za njihovu inicijativu je, prema rečima Nikodijevića i to što Zaštitnik građana već dve godine u svojim izveštajima upozorava da i nedostatak zaposlenih ugrožava prava građana na adekvatno ostvarivanje njihovih prava u oblasti socijalne zaštite.

U ovim sindikatima se nadaju da će neka od poslaničkih grupa uvrstiti njihovu inicijativu kao predlog amandmana na Zakon o budžetu Republike Srbije za narednu godinu, koji je na dnevnom redu aktuelne 4. sednice narodnog parlamenta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.