USPRV: Škole u štrajku 1. septembra

VIDEO K9: I ovaj 1. septembar počeće štrajkovima u brojnim školama Vojvodine i Srbije, poručuju iz Ujedinjenih sindikata prosvetnih radnika Vojvodine.

0
62

I ova školska godina počeće, sada već tradicionalnim protestom Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, koja je za 1. septembar najavila štrajk u zakonskim okvirima sa skraćenim časovima na 30 minuta, u školama članicama tog sindikata.

Takođe, prvog dana nove školske godine u više gradova širom Srbije biće organizovani protestni skupovi, konferencije za medije, performansi i slično, čime članovi Unije žele da ukažu na brojne probleme u prosveti.

Štrajkački zahtevi nisu novi. Unija traži povećanje plata zaposlenima u obrazovanju za 20 odsto, imajući u vidu da je početna plata nastavnika ispod republičkog proseka, zatim isplatu zaostalih dugovanja od po 50.000 dinara, da u odeljenjima ne bude više od 24 učenika i odustajanje od zakonskog rešenja koje predviđa da se kombinovana odeljenja mogu formirati i od petog do osmog razreda osnovne škole.

Iz Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine najavljuju da će unija pored štrajka 1. septembra organizovati i niz aktivnosti kao što su protesti u Zrenjaninu na Trgu slobode i Novom Sadu ispred zgrade Banovine, Sremskoj Mitrovici na gradskom trgu kao i konferencije za medije u Bačkoj Palanci, Novom Kneževcu i Somboru.

Sa druge strane, republički odbor Sindikata obrazovanja Srbije saopštio je da novu školsku godinu počnu bez štrajka, a da će Vladi Srbije i resornom ministarstvu uputiti zahtev da za povećanjem plata zaposlenima u prosveti od 25 odsto, izjednačenje cene rada za sve delatnosti u sistemu obrazovanja, kao i smanjenje broja đaka u odeljenju na 24.

Navode i da je nadležnima dat rok do 2. novembra da počnu pregovore sa sindikatom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.